Αρχική Τέχνη Τα παράδοξα γλυπτά του Motohiko Odani.

Τα παράδοξα γλυπτά του Motohiko Odani.

by Andreas Rekopoulos
Sculpture by Motohiko Odani

Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Motohiko Odani είναι γνωστός για το ιδιαίτερο στυλ του που συνδυάζει έντονη φαντασία και κομψή αισθητική, η οποία όμως συνυπάρχει με μια «ανησυχητική» αύρα που σοκάρει τον θεατή και τον κάνει να νιώθει άβολα.

Τα έργα του Motohiko Odani αποτελούνται από μεγάλη γκάμα διαφορετικών υλικών καθώς πρόκειται για ένα πραγματικά πολυδιάστατο καλλιτέχνη. Κατά διαστήματα έχει χρησιμοποιήσει ξύλο, μέταλλο, ρητίνες, δέρματα, ανθρώπινες τρίχες, και ότι άλλο υλικό μπορεί να φανταστεί κανείς για να δημιουργήσει τα εντυπωσιακά γλυπτά του. Το ειδοποιό χαρακτηριστικό όμως όλων τον γλυπτών του καλλιτέχνη είναι η συνύπαρξη της κομψότητας με την σκληρότητα και το σοκ.

Ο Motohiko Odani γεννήθηκε στο Κιότο της Ιαπωνίας το 1972, έχει σπουδάσει  μουσική και γλυπτική στο Tokyo National University of Art and Music και είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους μοντέρνους Ιάπωνες γλύπτες. Κατά διαστήματα έχει παρουσιάσει solo εκθέσεις σε μερικά από τα σπουδαιότερα μουσεία μοντέρνας τέχνης παγκοσμίως, όπως το Μουσείο σύγχρονης τέχνης του Τόκυο (Museum of Contemporary Art Tokyo), το Μουσείο μοντέρνας τέχνης της Μόσχας (Moscow Museum of Modern Art), το Μουσείο ασιατικής τέχνης του Σαν Φρανσίσκο (Asian Art Museum), το Μουσείο τέχνης Ian Potter της Μελβούρνης (The Ian Potter Museum of Art) και αμέτρητα άλλα ιδρύματα τεχνών.

Παράλληλα τα γλυπτά του έχουν ένα εντελώς προσωπικό και διακριτό στυλ που εκφράζει απόλυτα την Ιαπωνική αντίληψη περί σύγχρονης τέχνης. Έτσι ο Motohiko Odani έχει εκπροσωπήσει επανειλημμένα την χώρα του σε σημαντικά διεθνή πολιτιστικά δρώμενα όπως την 50η Biennale της Βενετίας καθώς και πολλές εκθέσεις σχετικές με σύγχρονη Ιαπωνική τέχνης παγκοσμίως.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Motohiko Odani.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.