Αρχική Τέχνη P.I.G.S. ένα φλεγόμενο γλυπτό από τους Claire Fontaine.

P.I.G.S. ένα φλεγόμενο γλυπτό από τους Claire Fontaine.

by Andreas Rekopoulos
P.I.G.S. Burning Art Installation by Claire Fontaine

Η Γαλλική ομάδα καλλιτεχνών Claire Fontaine παρουσιάζει μέσα από ένα φλεγόμενο γλυπτό τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ένα γλυπτό όπου οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου παίρνουν φωτιά.

Το έργο με τίτλο P.I.G.S. έχει προβληθεί παγκοσμίως μέσα από ένα συγκλονιστικό βίντεο. Οι θεατές παρακολουθούν τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, και συγκεκριμένα την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, τα αποκομμένα κράτη μίας ακρωτηριασμένης Ευρώπης να παίρνουν φωτιά και μέσα σε ελάχιστα λεπτά να μετατρέπονται σε στάχτη. Το μήνυμα έχει πολλαπλές αλληγορικές έννοιες και μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους. Συμβολίζει την καταστροφή, την απότομη εξάπλωση του φαινομένου, το  συμβολικό κάψιμο του χρέους η ακόμη και τις φλόγες της επανάστασης.

Οι Claire Fontaine δημιουργούν έναν επιλεκτικό χάρτη της Ευρώπης χρησιμοποιώντας χιλιάδες σπίρτα τα οποία τοποθετούνται σε ανοιγμένες με το χέρι τρύπες στον τοίχο. Οι χώρες του Μεσογειακού Νότου παίρνουν φωτιά καταδεικνύοντας έναν σαφή και αδιαμφισβήτητο υπαινιγμό: Ο Νότος καταστρέφεται. Το κάψιμο των τεσσάρων χωρών αποτελεί μια καυστική αναφορά στην παγκόσμια κοινωνικοπολιτική αστάθεια που προκάλεσε η πρόσφατη οικονομική κρίση, αλλά και ένα ποιητικό σχόλιο για τις αναρίθμητες ζωές που πήγαν χαμένες, που ακρωτηριάστηκαν και θυσιάστηκαν στον βωμό της διαφθοράς του συστήματος.

«Το ακρωνύμιο P.I.G.S., το οποίο χρησιμοποιούν αναλυτές, ακαδημαϊκοί και ο διεθνής οικονομικός τύπος, παραπέμπει στις υπερχρεωμένες και βυθισμένες στην ύφεση οικονομίες της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, συνήθως σε σχέση με ζητήματα που σχετίζονται με τις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης και οικονομικοί οργανισμοί έχουν κρίνει προσβλητικό το συγκεκριμένο, όπως και άλλα συναφή ακρωνύμια, και έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει τη χρήση τους». (Wikipedia).

Το βίντεο με τη συμβολική καύση της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας αναδεικνύει την καταστροφή των πρώτων χρεοκοπημένων χωρών της Ευρωζώνης – η φωτιά αυτή, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη θρυαλλίδα μιας επανάστασης, εκφράζει σήμερα απλώς την καταστροφική βία της κρίσης.

Οι Claire Fontaine προσθέτουν και μία επιγραφή νέον με τίτλο “No Present”, μία μεταστροφή του πανκ συνθήματος και των Sex Pistols “No Future”. Οι πολίτες των χωρών που παρουσιάζει το P.I.G.S. δεν έχουν χάσει μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν. Στερούνται όχι μόνο την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο αλλά δυστυχώς και ένα αξιοπρεπές σήμερα. Ολόκληροι πληθυσμοί αναγκάστηκαν να ζουν χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, όπως ο γάμος, η ανεξαρτητοποίηση από το πατρικό σπίτι, ή η ελπίδα της εργασίας.

Κάθε σπίρτο του φλεγόμενο γλυπτού συμβολίζει εκατοντάδες πολίτες που βιώνουν την κοινωνική αδικία και την οικονομική καταστροφή που έφερε μαζί της η πρόσφατη κρίση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. «Δεν υπάρχει πια κανένα παρόν», διότι στην εποχή μας τίποτα δεν είναι δεδομένο και ο άνθρωπος πρέπει να πολεμήσει για να κατακτήσει και το παραμικρό, πληρώνοντας συχνά ένα υπερβολικό και άδικο τίμημα.

Οι Claire Fontaine είναι μία ομάδα νέο-εννοιολογικών καλλιτεχνών με βάση το Παρίσι που ιδρύθηκε το 2004. Οι ίδιοι δηλώνουν “readymade artists” δανειζόμενοι την ορολογία του Marcel Duchamp και ότι αυτή συνεπιφέρει. Τα έργα τους θυμίζουν συχνά παλαιότερα και γνωστότερα έργα για την Ιστορία της Τέχνης και συνδυάζουν το βίντεο, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, το νέον, αλλά και κείμενα. Η πρακτική τους μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια συνεχής αμφισβήτηση της πολιτικής ανικανότητας και της κρίσης της μοναδικότητας που φαίνεται να καθορίζουν τη σημερινή κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.