Αρχική Αρχιτεκτονική Ένα έργο τέχνης φόρος τιμής στον Oscar Niemeyer από τον Eduardo Kobra.

Ένα έργο τέχνης φόρος τιμής στον Oscar Niemeyer από τον Eduardo Kobra.

by Andreas Rekopoulos
Oscar Niemeyer Mural in Sao Paulo by Eduardo Kobra

O Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Eduardo Kobra, δημιουργεί ένα έργο μνημειακών διαστάσεων, ένα έργο φόρο τιμής στον μεγάλο συμπατριώτη του, τον αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer. O Eduardo Kobra ασχολείται με την street art και το graffiti και επέλεξε αυτή τη φορά να δημιουργήσει ένα πορτραίτο του Βραζιλιάνου αρχιτέκτονα στον τοίχο ενός ουρανοξύστη στην καρδιά του Σάο Πάολο.

Ο Oscar Niemeyer έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2012, σε ηλικία 104 ετών. Το έργο ξεκίνησε μόλις 14 ημέρες μετά το θάνατο του. Στη μνήμη, λοιπόν, του ανθρώπου που έμελλε να κατασκευάσει μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, αυτού του αναμορφωτή της Βραζιλίας, ο Kobra επιλέγει ως χώρο δράσης, την πόλη και ως επιφάνεια δημιουργίας, τον τοίχο. Δύο στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με την αρχιτεκτονική και τον Niemeyer.

Τα μέσα του είναι απλά:  καθαρό, ρεαλιστικό σχέδιο, έντονα και πλούσια χρώματα. Ο 52 μέτρων τοίχος καλύπτεται από ένα άψογα σχεδιασμένο πορτραίτο, με σαφή περιγράμματα που η χρήση αερογράφου κάνει ακόμη πιο περιγραφικά. Σειρά έχει το χρώμα. Εφαρμόζεται αφαιρετικά, “αυθαίρετα” με μια διάθεση να ξαναθυμηθούμε την Pop Art. Δεν ορίζει τους όγκους ή τα σχήματα. Είναι ένα χρώμα γεωμετρικό, σε τροχιά κίνησης, ψυχεδελικό. Ο Eduardo Kobra εφαρμόζει μία «γραφή» δημιουργική, εμπνευσμένη και προσαρμοσμένη στην αρχιτεκτονική  και τον ποικιλόμορφο και «έγχρωμο» χαρακτήρα του Oscar Niemeyer.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.