Αρχική Σπίτι & Design Φωτιστικό οροφής OLED από τον Ingo Maurer.

Φωτιστικό οροφής OLED από τον Ingo Maurer.

by Andreas Rekopoulos

Το φωτιστικό οροφής Flying Future του Γερμανικού οίκου Ingo Maurer παρουσιάστηκε σε πρόσφατη σχετική έκθεση στο Μιλάνο και παρότι βρίσκεται ακόμη σε στάδιο πρωτοτύπου δείχνει το μέλλον των συστημάτων φωτισμού.

Η πηγή του φωτός είναι 126 “στοιχεία” OLED (organic light emitting diode) εφαρμοσμένα σε μια διάφανη ευλύγιστη μεμβράνη που κρέμεται από λεπτά διάφανα νήματα, δίνοντας έτσι την ψευδαίσθηση ενός φωτεινού πέπλου που αιωρείται στον χώρο. Παράλληλα όλες οι ηλεκτρικές ενώσεις είναι εκτεθειμένες στο μάτι κάνοντας το φωτιστικό να μοιάζει σαν κάποιο περίεργο τεχνολογικό πείραμα.

Η  απόλυτη φουτουριστική αισθητική κερδίζει τις εντυπώσεις ενώ η χρήση τεχνολογίας OLED για πρώτη φορά σε σύστημα φωτισμού αποτελεί τεράστια καινοτομία.

Τα OLED ή αλλιώς “οργανικά LED” είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα γνωστά σε όλους μας LED, όπως υψηλότερη φωτεινότητα, χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος, δυνατότητα κατασκευής “στοιχείων” μεγαλύτερου μεγέθους και αναπαραγωγή οποιασδήποτε χρωματικής απόχρωσης. Σκεφτείτε τα OLED σαν μικρές οθόνες υπολογιστή που μπορούν να εκπέμπουν απίστευτα ισχυρό φως,  δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο εξελιγμένες τηλεοράσεις και οθόνες βασίζονται στην ίδια ακριβώς τεχνολογία.

Ο Γερμανός Ingo Maurer δικαίως θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εν ζωή καλλιτέχνες. ‘Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος, γοητεύεται από τις “μαγικές και μυστικιστικές” ιδιότητες του φωτός. Ακολουθώντας μια μακρά πορεία δημιουργίας έργων τέχνης με κύριο στοιχείο το φως προχώρησε το 1966 στην ίδρυση της ομώνυμης εταιρίας κατασκευής φωτιστικών η οποία τα τελευταία 44 χρόνια έχει δημιουργήσει πάνω από 150 εικονικά φωτιστικά, τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα σε αναρίθμητες εκθέσεις και μουσεία παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.