Αρχική Σπίτι & Design O Naohiko Mitsui παρουσίαζει την Εξέλιξη του Φωτισμού: τα OLED πάνελ.

O Naohiko Mitsui παρουσίαζει την Εξέλιξη του Φωτισμού: τα OLED πάνελ.

by Anna Karataglidou
Forest of evolution by Triumph and Lumiotec

Ένα δάσος της εξέλιξης παρουσίασε ο Ιάπωνας σχεδιαστής Naohiko Mitsui στην Έκθεση του Μιλάνου το 2011. Η φωτιστική του εγκατάσταση ονομάστηκε “Forest of Evolution” και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ιαπωνική Lumiotec, για να παρουσιάσει δημιουργικά τα καινούρια της προϊόντα: τα φωτιστικά πάνελ OLED. Η τεχνολογία OLED είναι η εξέλιξη των λαμπτήρων LED με κύριο χαρακτηριστικό ότι δεν αποτελούνται από μεμονωμένα φωτιστικά στοιχεία, αλλά από μία ενιαία φωτιστική επιφάνεια. Μία πλάκα φωτός.

Ο Naoki Mitsui δημιούργησε μία εντυπωσιακή μετάβαση από τον εξωτερικό χώρο στον εσωτερικό χώρο της εγκατάστασης. Έπλασε τρία μικρά περιβάλλοντα τα οποία διηγούνται τη διαδικασία δημιουργίας των OLED πάνελ, ξεκινώντας από το οργανικό στοιχείο, όπως και το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται, και φτάνοντας μέχρι το τελικό τεχνητό προϊόν.

Ο επισκέπτης είχε να περιηγηθεί μέσα από ένα καταπράσινο εξωτερικό κήπο γεμάτο φυσικό φως. Είναι ένα μικρό δάσος, ή για την ακρίβεια, μια παράσταση δάσους η οποία αποτελείται τόσο από βλάστηση όσο και από ήχους πουλιών που κελαηδούν.

Με την είσοδο στο κτίριο, η υποδοχή εξακολουθούσε να διατηρεί μεγάλο βαθμό φυσικού φωτισμού χάρις στα φαρδιά της παράθυρα. Ο χώρος της εισόδου χρησιμοποιούταν για ενημερωτικούς σκοπούς και ο επισκέπτης μπορούσε να μάθει σχετικά με τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας των OLED πάνελ της Lumiotec.

Στρίβοντας τη γωνία από την υποδοχή ο θεατής / επισκέπτης έμπαινε στην καρδιά ενός δάσους από φως!  Επρόκειτο για ένα δωμάτιο εικοσιτεσσάρων τετραγωνικών μέτρων επενδυμένου με καθρέφτες που αντανακλούν δέντρα από OLED πάνελ σε μία εκτενή ψευδαίσθηση ενός δάσους. Κάθε ένα από τα φουτουριστικού σχεδιασμού δέντρα που ονομάστηκαν TLEES, διαθέτει εννέα φωτιστικά OLED πάνελ. Παράλληλα ακούγονταν ήχοι της φύσης, όπως τιτιβίσματα πουλιών για να ενισχυθεί η εντύπωση του δάσους. Ο μαύρος τοίχος του διάδρομου που ένωνε την υποδοχή με το δωμάτιο εξασφάλιζε ότι οι επισκέπτες θα περιτριγυρίζονταν μόνο από το φωτισμό των OLED πάνελ της Lumiotec.

Κεντρική ιδέα της εγκατάστασης αυτής ήταν ο επισκέπτης να εντυπωσιαστεί από την οπτική ομαλότητα της μετάβασης από ένα περιβάλλον φυσικού φωτισμού σε ένα αμιγώς τεχνητού. Παρά το γεγονός ότι ο φωτισμός των OLED πάνελ είναι εντελώς συνθετικός, η ποιότητά του δίνει την αίσθηση του φυσικού φωτός.

Κάθε OLED πάνελ έχει μικρές διαστάσεις, περιέχει στρώση οργανικού υλικού κάτω από τη γυάλινη επιφάνειά του και χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να φωτίσει. Με πάχος μόλις 2,3 χιλιοστά τα OLED πάνελ της Lumiotec παράγουν φως με θερμοκρασία χρώματος 4.900Κ (υπάρχει και έκδοση με 2.800Κ). Θεωρείται ότι σε αυτή τη θερμοκρασία φαίνονται καλύτερα τα χρώματα σε σύγκριση με τις λάμπες φθορισμού και πυρακτώσεως, ενώ αποφεύγεται η εκπομπή ακτινών  από το φάσμα υπεριώδους και υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Ο Naohiko Mitsui είναι σχεδιαστής και πρόεδρος του στούντιο design Triumph με βάση στο Τόκυο και το Μιλάνο. Συνεργάστηκε με την Lumiotec δημιουργώντας αρκετά σχέδια που περιλαμβάνουν τα OLED πάνελ της εταιρείας, ενώ η εγκατάσταση του “Forest of Evolution” κέρδισε τις εντυπώσεις την Έκθεση Design του Μιλάνου το 2011.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.