Αρχική Home Decor Μουσείο Enzo Ferrari από την Future Systems.

Μουσείο Enzo Ferrari από την Future Systems.

by Andreas Rekopoulos
Enzo Ferrari Museum

Πρόσφατα άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα της θρυλικής Ferrari. Δεν πρόκειται όμως για κάποιο νέο υπεραυτοκίνητο αλλά για το Museo Casa Enzo Ferrari, ένα ξεχωριστό μουσείο αφιερωμένο στον αείμνηστο «Γέρο του Μαρανέλο».

Το εντυπωσιακό κτίριο βρίσκεται φυσικά στην Μόντενα της Ιταλίας, την γενέτειρα του Enzo Ferrari. Εκτός από τον κύριο εκθεσιακό χώρο το μουσείο περιλαμβάνει επίσης το πατρικό σπίτι του Enzo, καθώς και το πρώτο του εργαστήριο. Το μουσείο Enzo Ferrari σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Jan Kaplicky της Future Systems. Η Future Systems κέρδισε τον διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου το 2004, δυστυχώς ο Kaplicky πέθανε το 2009 και δεν πρόλαβε να δει το σχέδιο του να γίνεται πραγματικότητα. Το έργο ολοκλήρωσε ο Andrea Morgante. Το σχέδιο του Kaplicky είναι πραγματικά ιδιοφυές, καθώς συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την παράδοση με την τεχνολογία.

Το γραφικό αναπαλαιωμένο εργαστήριο του Enzo συνυπάρχει αρμονικά με τον υπερμοντέρνο εκθεσιακό χώρο και δημιουργούν ανάμικτα συναισθήματα που παραπέμπουν στο παρελθόν και ταυτόχρονα στο μέλλον της Ferrari. Η τεράστια σκεπή του νέου κτιρίου (3.300 τετραγωνικά εμβαδό) είναι φτιαγμένη από αλουμίνιο και βαμμένη ακριβώς στην ίδια απόχρωση κίτρινου που χρησιμοποιείται και στο σήμα της Ferrari. Το σχήμα της παραπέμπει σε καπό αυτοκινήτου, ενώ τα χαρακτηριστικά παράθυρα είναι εμπνευσμένα από τις οπές εξαερισμού στα καπό των αγωνιστικών αυτοκινήτων. Ένα εκπληκτικό κτίριο με εξίσου εκπληκτικό περιεχόμενο.

Το συγκρότημα του μουσείου είναι φτιαγμένο σύμφωνα με τα υψηλότερα βιοκλιματικά στάνταρτ και όλες οι τεχνολογίες που χρησιμοποιηθήκαν σέβονται τον επισκέπτη, αλλά και το περιβάλλον. Τα συστήματα κλιματισμού τροφοδοτούνται με ενέργεια παραγόμενη από γεωθερμία και δημιουργούν φυσική ροή αέρα κλιματίζοντας το κτίριο χωρίς να αντιλαμβάνεται κάποιος ότι φυσάει κλιματισμός. Το ζεστό νερό σε όλες τις εγκαταστάσεις θερμαίνεται με ηλιοθερμικά συστήματα, ενώ όλα  τα φωτιστικά τροφοδοτούνται με ρεύμα από φωτοβολταϊκά πάνελ. Τέλος τα ιδιόμορφα παράθυρα της οροφής εκτός από αισθητικό έχουν και χρηστικό ρόλο. Είναι αεροδυναμικά μελετημένα, ώστε να επιτρέπουν γρήγορο εξαερισμό και σε συνδυασμό με την γυάλινη πρόσοψη παρέχουν επαρκές φωτισμό ώστε στην διάρκεια της ημέρας να ελαχιστοποιείται η κατανάλωση ρεύματος για ανάγκες φωτισμού.

Οι εγκαταστάσεις του μουσείου έχουν συνολικό εμβαδό 6.000 τετραγωνικά μέτρα. Περιλαμβάνουν αρκετούς εκθεσιακούς χώρους, μια καφετέρια-εστιατόριο, ένα κατάστημα με σουβενίρ το οποίο διαθέτει και πλήρες βιβλιοπωλείο, το πατρικό σπίτι του Enzo Ferrari, το πρώτο του εργαστήριο, καθώς και συνεδριακούς χώρους που διατίθενται προς ενοικίαση για παρουσιάσεις και εκδηλώσεις. Το εσωτερικό του κτιρίου διακρίνεται από έντονα φουτουριστική αισθητική. Κυρίαρχα χρώματα το λευκό και το γνωστό έντονο κίτρινο της Ferrari. Όλα τα βάθρα των εκθεμάτων, καθώς και τα περισσότερα έπιπλα είναι Modular λογικής. Έτσι ο χώρος αναδιαμορφώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε εκτός από κάποια μόνιμα εκθέματα να φιλοξενεί κατά καιρούς και ειδικές εκθέσεις με αυτοκινητιστική θεματολογία.

Παρότι στο μουσείο Enzo Ferrari θα βρείτε προφανώς αμέτρητες Ferrari, υπάρχουν και άλλα εκθέματα σχετικά με την ιστορία των Ιταλικών σπορ αυτοκινήτων. Φυσικά θα βρείτε όλα τα Alfa Romeo με τα οποία έτρεξε ως οδηγός αγώνων ο Enzo Ferrari, όπως και τα αυτοκίνητα που επιμελήθηκε όσο συνεργαζόταν με την Alfa Romeo. Εκτός όμως από αυτά υπάρχουν και πολλά ακόμη σπάνια Ιταλικά αυτοκίνητα που συνδέονται με κάποιο τρόπο με την Ferrari ή τον Enzo. Όπως αρκετές υπέροχες Maserati, μια εξαιρετικά σπάνια De Tomaso Vallelunga και πολλά ακόμη.

Ένα μαγευτικό μουσείο που σίγουρα όλοι οι φίλοι των σπορ αυτοκινήτων θα ήθελαν κάποια μέρα να επισκεφτούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.