Αρχική Τέχνη Η μοντέρνα μαρμαρογλυπτική του Οδυσσέα Τοσουνίδη.

Η μοντέρνα μαρμαρογλυπτική του Οδυσσέα Τοσουνίδη.

by Andreas Rekopoulos

Ο Οδυσσέας Τοσουνίδης είναι ένας νέος Έλληνας γλύπτης που ασχολείται με την μοντέρνα μαρμαρογλυπτική δημιουργώντας επιβλητικές μνημειακές μορφές.

Η μαρμαρογλυπτική είναι αναμφισβήτητα μία μορφή τέχνης άμεσα συνυφασμένη με την ελληνική παράδοση και τα δημιουργήματα που άφησε ανά τους αιώνες αποτελούν συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη εποχή. Η ανθεκτικότητα του μαρμάρου, η μεγαλοπρέπεια και η καθαρότητά του, το καθιστούν υλικό διαχρονικό, δείγμα υψηλής αισθητικής αλλά και πλούτου.

Τις σταθερές αυτές και διαχρονικές ποιότητες του μαρμάρου, έρχεται να αναδείξει ο Οδυσσέας Τοσουνίδης δημιουργώντας γλυπτά που συνδέουν την μοντέρνα μαρμαρογλυπτική του σήμερα με τα έργα μεγάλων γλυπτών του παρελθόντος. Μεγάλοι όγκοι λευκού μαρμάρου σμιλεύονται με τις πατροπαράδοτες τεχνικές και παίρνουν μνημειακή μορφή.

Στα έργα του με τις λιτές, δωρικές φόρμες, αναγνωρίζουμε μορφές, τοτεμικά γεωμετρικά σύμβολα και αφαιρετικές συνθέσεις. Δύο στοιχεία δεσπόζουν στα γλυπτά από μάρμαρο του νεαρού Τοσουνίδη: το αρχέγονο λευκό μάρμαρο και ο παραδοσιακός τρόπος επεξεργασίας του. Κάθε περιττό, διακοσμητικό και «φλύαρο» στοιχείο απορρίπτεται.

O Οδυσσεάς Τοσουνίδης γεννήθηκε το 1983 στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Ξεκίνησε να μαθαίνει καλλιτεχνική επεξεργασία μαρμάρου στη Δράμα και εν συνεχεία στην Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου της Τήνου. Φοίτησε επίσης στην Εθνική Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Τιφλίδα από όπου μετά το πτυχίο του έλαβε και μεταπτυχιακό τίτλο στην γλυπτική. Έχει παρουσιάσει έργα του στην Ελλάδα και στη Γεωργία ενώ το 2011 κέρδισε το 1ο βραβείο στο 3ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής σε γρανίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.