Αρχική Αρχιτεκτονική Μοντέρνα αρχιτεκτονική εκκλησίας από τον Javier Sordo Madaleno Bringas.

Μοντέρνα αρχιτεκτονική εκκλησίας από τον Javier Sordo Madaleno Bringas.

by Andreas Rekopoulos
Μοντέρνα αρχιτεκτονική εκκλησίας από τον Javier Sordo Madaleno Bringas

Η αρχιτεκτονική μορφή ενός ναού είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, όμως η εκκλησία San Josemaría Escrivá στην πόλη του Μεξικού από τον αρχιτέκτονα Javier Sordo Madaleno Bringas είναι σίγουρα μια μοντέρνα αλλά ουσιαστική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική εκκλησίας.

Τα κτίρια θρησκευτικού ενδιαφέροντος εξ ανέκαθεν ήταν μια πρόκληση για τους αρχιτέκτονες. Πρόκειται για δημόσια κτίρια που απευθύνονται σε μεγάλο πλήθος ανθρώπων όλων των κοινωνικών ομάδων και είναι σίγουρο ότι θα υποστούν κριτική, που πολλές φορές βασίζεται σε συγκεκριμένα στερεότυπα. Ο σχεδιασμός της ιδιαίτερης αυτής εκκλησίας βασίστηκε στο ψάρι, ένα ιστορικό χριστιανικό σύμβολο. Το κτίσμα αναπτύσσεται καθ ύψος προκαλώντας δέος, ενώ ο κεντρικός εσταυρωμένος είναι τοποθετημένος με τέτοιο τρόπο που εμφανίζεται σαν να «στηρίζει» το δημιούργημα της πίστης.

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Josémaria Escrivá Balaguer και βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης του Μεξικού σε ένα προσφάτως αναδομημένο αστικό περιβάλλον. Ο σχεδιασμός του εντυπωσιακού αυτού κτιρίου επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα, βασιζόμενος όμως παράλληλα στις σταθερές που στηρίζουν την θρησκευτική πίστη. Παρότι χρησιμοποιήθηκαν νέες μορφές, υλικά και τεχνολογίες, οι βασικές αρχές ενός θρησκευτικής φύσεως οικοδομήματος τηρούνται απόλυτα. Το φως εισέρχεται στον χώρο μέσα από στενά ανοίγματα με ελεγχόμενο τρόπο, ώστε να σπάει δυναμικά το σκοτάδι και το μεγάλο ύψος του κτιρίου που στρέφεται προς τον ουρανό συμβολίζει την πνευματική εξύψωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.