Αρχική Σπίτι & Design Εικονογραφημένο Βιβλίο μοντέρνας μαγειρικής Modernist Cuisine, φωτογραφική επιμέλεια Ryan Smith.

Εικονογραφημένο Βιβλίο μοντέρνας μαγειρικής Modernist Cuisine, φωτογραφική επιμέλεια Ryan Smith.

by Andreas Rekopoulos

Η επερχόμενη σειρά βιβλίων Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking είναι μια επανάσταση στην διάδοση της υψηλής μαγειρικής και είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει τους επίδοξους, αλλά και τους επαγγελματίες Chef.

Όπως οι Γάλλοι ιμπρεσιονιστές ανέτρεψαν παράδοση αιώνων στην ζωγραφική, έτσι και τα βιβλία της σειράς φιλοδοξούν να ανατρέψουν τα δεδομένα όσων αφορά την διάδοση της τέχνης της μαγειρικής. Οι έξι εικονογραφημένοι τόμοι της σειράς αριθμούν πάνω από 2.400 σελίδες, όπου η επιστήμη συναντά την μαγειρική. Διακεκριμένοι σεφ, εφευρέτες καινοτόμων σκευών μαγειρικής καθώς και μια ολόκληρη επιστημονική ομάδα, προσεγγίζουν την τέχνη της μαγειρικής με τρόπο μοντέρνο και μοναδικό.

Βασικό συστατικό των βιβλίου είναι η πρωτοποριακή φωτογραφική δουλειά που έχει γίνει από τον φωτογράφο-καλλιτέχνη Ryan Matthew Smith, ο οποίος χρησιμοποίησε καινοτόμες μεθόδους φωτογράφισης που σας επιτρέπουν να δείτε μέσα στα σκεύη και να καταλάβετε διεργασίες όπως την διανομή της θερμότητας μέσα σε μια κλειστή ψησταριά ή την δυναμική των αερίων μέσα σε μια χύτρα υψηλής πίεσης. Κάθε βιβλίο μοντέρνας μαγειρικής είναι ένας μαραθώνιος ανάλυσης της σύγχρονης μαγειρικής, μαζί με καταπληκτική εικονογράφηση που βοηθάει στην κατανόηση περίπλοκων τεχνικών μαγειρέματος. Ακόμη όμως και αν δεν σας ενδιαφέρει καθόλου η μαγειρική δείτε τις φωτογραφίες του Ryan Smith στην συνέχεια του άρθρου διότι είναι πραγματικά αξιόλογη δουλειά και αποτελεί αντικείμενο τέχνης χωρίς καμιά αμφιβολία.

Διαβάζοντας την απίστευτη αυτή σειρά βιβλίων θα μάθετε τι είναι η μοριακή κουζίνα, γιατί όταν σηκώνετε μια σχάρα πιο ψηλά δεν αλλάζει τίποτα στην θερμοκρασία μαγειρέματος, γιατί το μαγείρεμα είναι ως επί το πλείστον μια διαδικασία αποξήρανσης, πότε πρέπει να βράσετε κάτι και πότε είναι καλυτέρα να το φτιάξετε στον ατμό, καθώς και ποιά φθηνά μαγειρικά σκεύη είναι ανώτερα από πολύ ακριβότερα μοντέλα.

Ο αριθμός των διάσημων σεφ που λάβανε μέρος στην συγγραφή των βιβλίων είναι τουλάχιστον εντυπωσιακός και καλύπτει τις περισσότερες δημοφιλείς κουζίνες του κόσμου από Γαλλική έως Κινέζικη. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω τους Grant Achatz, Ferran Adrià, Heston Blumenthal, David Chang, Wylie Dufresne και David Kinch.

Επίσης τεράστιο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση χρήσης μηχανημάτων κορυφαίας τεχνολογίας, όπως είναι οι επαγωγικές εστίες και οι εντοιχιζόμενοι φούρνοι ατμού. Παράλληλα αναλύονται και πρωτοποριακές τεχνικές μαγειρέματος, όπως το γέμισμα φαγητών με υγρά με την χρήση σύριγγας, η εφαρμογή παραμετρικών συνταγών μαγειρικής, η χρήση ενζύμων και η δημιουργία γευστικών αφρών, ζελέ, ζωμών και άλλων συστατικών που χρησιμοποιούνται σε gourmet πιάτα.

Τα βιβλία δεν κυκλοφορούν ακόμη, αλλά μπορείτε να τα προπαραγγείλετε μέσω του Amazon.com, η τιμή της πλήρους σειράς των έξι τόμων είναι περίπου 400€.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.