Αρχική Σπίτι & Design Ο Μιχάλης Αναστασιάδης δημιουργεί τα String Lights για την Flos.

Ο Μιχάλης Αναστασιάδης δημιουργεί τα String Lights για την Flos.

by Anna Karataglidou
String Lights Flos

Ο γνωστός Κύπριος σχεδιαστής Μιχάλης Αναστασιάδης κερδίζει ξανά τις εντυπώσεις με το σχεδιασμό υπέροχων φωτιστικών που αποτελούν ωδή στο μίνιμαλ και την αφαίρεση.

Τα String Lights είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του σχεδιαστή με μία από τις κορυφαίες εταιρείες φωτιστικών παγκοσμίως, την Flos. Ο Μιχάλης Αναστασιάδης είναι γνωστός για τη μίνιμαλ αισθητική του και την αγάπη του για τις λιτές γεωμετρικές μορφές. Άλλωστε ο τααντούχος Κύπριος σχεδιαστής μας είχε ενθουσιάσει και στο παρελθόν με τα αέρινα κινητικά φωτιστικά του.

Η απαρχή της δημιουργίας των νέων ατών φωτιστικών ήταν η έκθεση “Light Strings ”, δηλαδή “Καλώδια με Φως” που σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Euroluce του Μιλάνου το 2013, και κατόπιν σε αγγλικό έδαφος στο προσωπικό χώρο του σχεδιαστή. Και στις δύο εκθέσεις η δουλειά του εντυπωσίασε κοινό και ειδικούς, με αποτέλεσμα η Flos να τα βγάλει και σε παραγωγή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πηγή από την οποία άντλησε την έμπνευση του για το σχεδιασμό των φωτιστικών της σειράς String Lights. Είναι οι κολώνες του ηλεκτρικού με τα καλώδια που διανέμουν την ενέργεια προς όλες τις κατευθύνσεις, τα μαύρα καλώδια του τηλέγραφου και του τραμ. Κάθε φωτιστικό σώμα έχει απλό γεωμετρικό σχήμα και αναρτάται από καλώδια που σχηματίζουν ένα πλέγμα στο χώρο. Το πλέγμα με την σειρά του έχει ιδιαίτερο τρόπο ανάρτησης και μοναδική γραμμική παρουσία στον χώρο, ενώ το σχήμα των καπέλων είναι είτε κωνικό είτε σφαιρικό. Σε όλα τα φωτιστικά έχουν χρησιμοποιηθεί πηγές φωτός LED.

Ο ίδιος ο σχεδιαστής αναφέρει: “Μου αρέσει όταν ταξιδεύω με το τρένο, να κάθομαι δίπλα από το παράθυρο και να βλέπω τις σειρές παράλληλα τοποθετημένων καλωδίων μεταξύ των πυλώνων. Μου αρέσει ο τρόπος που διαιρούν το τοπίο και το πώς σφαιρικά στοιχεία κρέμονται πάνω τους ανά τυχαία διαστήματα. Και, τέλος αγαπώ τις σειρές από μικρά φώτα που κρεμιούνται πάνω και γύρω από μια πλατεία για να στηθεί ένα γλέντι στις Μεσογειακές χώρες. Όπως και τον τρόπο που η ανθρώπινη εφευρετικότητα βρίσκει τρόπους να διορθώσει τα καθημερινά προβλήματα (όπως οι διακόπτες και οι πρίζες) που κάποιοι αποφάσισαν να τα τοποθετήσουν σε σημεία που δεν τα θέλουμε.”

Ο Μιχάλης Αναστασιάδης έχει το δικό του στούντιο design με την επωνυμία του από το 1994 και ασχολείται κυρίως με τις σύγχρονες έννοιες του πολιτισμού και την αισθητικής μέσα από τον σχεδιασμό προϊόντων και επίπλων. Οι δημιουργίες του Μιχάλη Αναστασιάδη συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές μουσείων όπως το MoMA της Νέας Υόρκης, το Victoria & Albert Museum του Λονδίνου και το frAC centre της Ορλεάνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.