Αρχική Διάφορα Το πανεπιστήμιο του Middlesex σχεδιάζει για τις λάμπες Plumen.

Το πανεπιστήμιο του Middlesex σχεδιάζει για τις λάμπες Plumen.

by Anna Karataglidou
Plumen Designer Lamp Shade Middlesex University

Ίσως να γνωρίζετε ήδη τις λάμπες Plumen, τις design λάμπες χαμηλής κατανάλωσης με τις χαρακτηριστικές καμπύλες. Στην περίπτωση που δεν έχετε ακούσει ακόμη τίποτα γι’ αυτές, θα σας δώσουμε έναν πρόσθετο λόγο να μάθετε περισσότερα. Ο λόγος είναι ένα  φοιτητικό εργαστήριο (workshop) στο μάθημα του Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Middlesex της Αγγλίας, και για την ακρίβεια τα αποτελέσματα του.

Θέμα του εργαστηρίου αυτού ήταν να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν το πρωτότυπο από ένα καπέλο φωτιστικού που να συμπληρώνει τις λάμπες Plumen. Εξάλλου, οι λάμπες Plumen έχουν φτιαχτεί να κρύβονται, αλλά για να μένουν εκτεθειμένες. Άλλωστε η φιλοσοφία των Plumen είναι ο σχεδιασμός λαμπτήρων οικονομίας με όμορφο σχήμα, ώστε να ενθαρρύνουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί ενεργειακά οικονομικές τεχνολογίες.

Οι λάμπες Plumen έχουν βραβευτεί με το Brit Insurance Design of the Year (2011) και σχεδιάστηκαν από τον Samuel Wilkinson και την Hulger. Η καινοτομία που χαρακτηρίζει τις λάμπες Plumen ότι είναι οι μοναδικές λάμπες οικονομίας με εικαστικά ενδιαφέρον design.

Η ενεργειακή κατανάλωση τους είναι στο επίπεδο των καλύτερων λαμπτήρων οικονομίας. Δηλαδή  80% λιγότερη από αυτή ενός κοινού λαμπτήρα πυρακτώσεως, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι οχταπλάσια. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν είναι παράξενο που η θεματική του workshop στο Πανεπιστήμιο του Middlesex έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη καπέλων φωτιστικών για τις λάμπες Plumen που να ακολουθεί την ενεργειακά οικονομική φιλοσοφία τους: να εφαρμόζει φιλικές ως προς το περιβάλλον τεχνολογίες, με υλικά και διαδικασίες περιβαλλοντικά υπεύθυνες.

Οι λάμπες Plumen είναι πολύ ευέλικτες και προσαρμόζονται σε μεγάλη ποικιλία φωτιστικών καπέλων. Πράγμα ιδιαίτερα εμφανές από το μεγάλο πλήθος και ποικιλία των έργων των φοιτητών Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Middlesex. Τελικά αποδείχτηκε ότι ένας λαμπτήρας, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι λάμπες Plumen, μπορεί να αποτελέσει πηγή μεγάλης έμπνευσης. Η ενδιαφέρουσα σειρά από καπέλα φωτιστικών που προέκυψε περιέχει δημιουργίες από διάφορα υλικά, όπως ξύλινα φύλλα, πλεγμένο χαρτί και κερί, τα οποία εφαρμόστηκαν πάνω στις λάμπες Plumen με πολλές διαφορετικές τεχνοτροπίες και τεχνικές.

Το εργαστήριο ξεκίνησε την άνοιξη του 2013 και διήρκησε έξι εβδομάδες. Η Hulger ενθουσιάστηκε με την ιδέα να γίνουν οι λάμπες Plumen μια δημιουργική βάση πάνω στην οποία θα δουλέψουν φρέσκοι και ανερχόμενοι σχεδιαστές, με καθαρό μυαλό και μηδενική επιρροή από εμπορικούς περιορισμούς. Τα τελικά σχέδια παρουσιάστηκαν στον Διευθυντή της Hulger, Nicolas Roope, ο οποίος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με τη δουλειά των φοιτητών πάνω στις λάμπες Plumen που σκοπεύει να επαναλάβει το εγχείρημα στο μέλλον, προβάλλοντας τη δουλειά των φοιτητών στο επίσημο site της εταιρείας.

Με δικά του λόγια: “Έχουμε δουλέψει εντατικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τις λάμπες Plumen, από το σχεδιασμό στην παραγωγή, από την παραγωγή στη διανομή και έπειτα, στις πωλήσεις και την διαφήμιση του όλου εγχειρήματος. Με το φόρτο της δουλειάς δεν υπήρχε χώρος να σκεφτούμε περί καινοτομίας και να ανοίξουμε το μυαλό μας σε νέες ιδέες. Συνεπώς η συνεργασία με τους φοιτητές σχετικά με την αισθητική και την τεχνολογική εφαρμογή των ιδεών τους, αλλά και τον τρόπο που ανταποκρίνονταν στις σχετικές μας απαντήσεις, ήταν συναρπαστική εμπειρία.”

Και θέτει το ερώτημα: “Πως πλαισιώνεις, σκιάζεις και παρουσιάζεις ένα προϊόν όπως οι λάμπες Plumen με ευχάριστο και εντυπωσιακό τρόπο ενώ παράλληλα να μην κρύβεις την χαρακτηριστική της μορφή ή το περίγραμμα των γραμμών της; Οι απαντήσεις στο ζητούμενο είχαν μεγάλη ποικιλία μορφών, υλικών, τεχνικών, σκεπτικών και διηγήσεων που απέδειξαν βαθιά design σκέψη και πρακτική. Επίσης μας άρεσε η ανταπόκριση των φοιτητών όταν τους παρουσιάστηκαν και τους δόθηκαν οι ίδιες οι λάμπες Plumen για να τις περιεργαστούν και να δουλέψουν πάνω τους.”

Οι φοιτητές συνεργάστηκαν με τον διδάσκοντα στο μάθημα Tom Stables, ο οποίος μάλιστα είχε εργαστεί πάνω στις λάμπες Plumen, αλλά και με τον με τον επαγγελματία designer και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Middlesex Wyn Griffiths.

Ο Wyn Griffiths περιγράφει την εμπειρία του σχεδιασμού σαν “πλούσια, γεμάτη νόημα οπτικοποιημένη διήγηση που πραγματώνεται μέσα από πειραματισμό. Ερμηνεύει την μεγάλη ποικιλία των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από το εργαστήριο στο συνδυασμό τόσο των οπτικών ερμηνειών που κρύβονται στα χαρακτηριστικά που έχουν οι λάμπες Plumen, όσο και στην αντίληψη τους από τους φοιτητές που θέλησαν να τα τοποθετήσουν ο καθένας σε κάποιο περιβάλλον και σε κάποια δική τους ιστορία.

Ο ίδιος λέει ότι οι σχεδιαστές θα πρέπει να κάνουν ότι μπορούν καλύτερο ώστε να διδάξουν στη νέα γενιά που θα τους διαδεχθεί τη σημασία της περίπλοκης οικολογικής διάστασης του κόσμου που θα κληθούν να δουλέψουν και ζήσουν. Θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα ανταποκριθούν σε αυτή την οικολογική διάσταση. Μόνο τότε θα δημιουργήσουν καλύτερο design και καλύτερους τρόπους design.

Εμείς θα συμφωνήσουμε απόλυτα με την άποψη ότι το design θα πρέπει να προωθεί και να κάνει ελκυστικά οικολογικά υπεύθυνα υλικά και κατεργασίες και οι λάμπες Plumen δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.