Αρχική Τεχνολογία Ποντίκι με επιφάνεια αφής Microsoft Touch Mouse.

Ποντίκι με επιφάνεια αφής Microsoft Touch Mouse.

by Andreas Rekopoulos

Το Microsoft Touch Mouse είναι το νέο ποντίκι της Microsoft, το οποίο διαθέτει μια ευαίσθητη επιφάνεια πολλαπλής αφής που δίνει την δυνατότητα να εκτελείτε εντολές χωρίς κουνάτε το ποντίκι.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Touch Mouse είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας μελέτης Mouse 2.0 Project που διενέργησε η ερευνητική ομάδα της Microsoft. Καθώς οι χρήστες εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με χειρισμό αφής, κυρίως μέσω των κινητών τηλεφώνων, το ζητούμενο ήταν να φτιαχτεί ένα ποντίκι που  εκτός από την κλασσική μέθοδο με point and click θα δίνει την δυνατότητα να εκτελεστούν πολύπλοκες εντολές με την χρήση δύο ή τριών δακτύλων, εξελίσσοντας έτσι τον χειρισμό του λειτουργικού συστήματος Windows 7. Κατά την διάρκεια της μελέτης δοκιμάστηκαν πολλές διαφορετικές μέθοδοι ανίχνευσης κίνησης και αξιολογήθηκαν πέντε πρωτότυπα με διαφορετικές προσεγγίσεις. Η τεχνολογία που τελικώς επιλέγηκε για παραγωγή βασίστηκε στο πρωτότυπο με την κωδική ονομασία “Cap Mouse” το οποίο χρησιμοποιεί ανίχνευση αφής με ηλεκτρόδια.

Στο εμπρόσθιο τμήμα του Touch Mouse μπορεί να διακρίνει κάποιος πολλά μικρά Χ τα οποία είναι ηλεκτρόδια που ανιχνεύουν την αφή και την κίνηση, έτσι κουνώντας το δάχτυλο σας επάνω σε αυτή την επιφάνεια μπορείτε να εκτελείτε πολύπλοκες λειτουργίες γρήγορα και απλά. Με ένα δάχτυλο μπορείτε να πλοηγηθείτε σε έγγραφα ή αρχεία κάνοντας scroll σε τέσσερις κατευθύνσεις, ενώ με τον αντίχειρα μπορείτε να κινηθείτε μπροστά και πίσω στον Web Browser. Με δύο δάχτυλα ταυτόχρονα μπορείτε να ανοίξετε, να κλείσετε, να ελαχιστοποιήσετε και να μεγιστοποιήσετε παράθυρα των Windows. Τέλος με τρία δάχτυλα μπορείτε χειριστείτε όλη την επιφάνεια εργασίας, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τον Instant Viewer. Η επίσημη ημερομηνία διάθεσης έχει προσδιοριστεί μέσα στον Μάιο του 2011 και η εκτιμώμενη τιμή του θα είναι 80$.

Το Microsoft Touch Mouse είναι ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της διαδραστικής εμπειρίας της χρήσης ενός υπολογιστή. Εδώ και πολλά χρόνια το γνωστό ποντίκι είναι ο διαδομένος τρόπος έλεγχου ενός PC και οι βασικές αρχές λειτουργίες του έχουν παραμείνει σχετικά σταθερές. Όμως με την έλευση των touchscreen και του multitouch δημιουργήθηκαν νέες δυνατότητες, οι οποίες όμως είναι δύσκολα εφαρμόσιμες σε ένα desktop με μια μεγάλη οθόνη λόγω κόστους, αλλά και διότι κανένας δεν θα ήθελε να γεμίζει την οθόνη του δαχτυλιές. Το Touch Mouse φιλοδοξεί να φέρει την εμπειρία του multitouch στα desktop χωρίς να χρειαστεί ποτέ να αγγίξετε την οθόνη σας.

Όσον αφορά τα πιο συμβατικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, το Touch Mouse διαθέτει τεχνολογία λέιζερ BlueTrack, η οποία επιτρέπει στο ποντίκι να λειτουργεί σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες, ενώ ο πομποδέκτης του είναι εξαιρετικά μικρός, ώστε να μην προεξέχει σχεδόν τίποτα από την θήρα USB. Στον τομέα του Design πρόκειται για ένα απλό αλλά κομψό σχέδιο το οποίο χωρίς υπερβολές δείχνει φουτουριστικό και ταυτόχρονα χρηστικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.