Αρχική Σπίτι & Design Μαρμάρινη βιβλιοθήκη Voronoi από τον Marc Newson.

Μαρμάρινη βιβλιοθήκη Voronoi από τον Marc Newson.

by Andreas Rekopoulos
Voronoi Shelf by Marc Newson

Η μαρμάρινη  βιβλιοθήκη, όπως επίσης και τα μαρμάρινα ράφια Voronoi από τον Marc Newson παραπέμπουν αναμφισβήτητα στην τέχνη της γλυπτικής παρά στο σχεδιασμό επίπλου. Φτιαγμένα από λευκό μάρμαρο Carrara, τα ράφια και η βιβλιοθήκη του Newson καθηλώνουν με την στιβαρή και εντυπωσιακή παρουσία τους.

Ο Newson δημιούργησε αυτά τα ‘γλυπτά’ έπιπλα χρησιμοποιώντας συμπαγείς όγκους μαρμάρου οι οποίοι κόπηκαν χρησιμοποιώντας τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και φυσικά του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το οργανικό design παραπέμπει σε κρυσταλλικές  μικροδομές της φύσης και στην μορφολογία των κυττάρων. Τα ράφια και η μαρμάρινη βιβλιοθήκη Voronoi είναι κατά έναν σχεδόν μαγικό τρόπο ογκώδη και περίπλοκα και την ίδια στιγμή ελαφρά και απέριττα χάρη στην τήρηση μιας σιωπηλής αναλογίας. Της αναλογίας που οδηγεί στην εξισορρόπηση των αντιθέτων και σε ένα αποτέλεσμα εν τέλει ευγενές και αρμονικό, αντιπροσωπευτικό δείγμα της μοναδικής αισθητικής των έργων του Newson.

Τα έργα του Marc Newson παρήχθησαν σε περιορισμένη κλίμακα και απέκτησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, συλλεκτική αξία.

Στόχος του Newton ήταν να ευχαριστήσει τόσο τον θεατή και τον φιλότεχνο, όσο ακόμη και τον χρήστη. «Κάποιες φορές ξεκινώ με το υλικό, άλλες πάλι με την ιδέα. Σε αυτήν την περίπτωση η έμπνευσή μου ήταν το ίδιο το υλικό. Συχνά το υλικό και το περιεχόμενο του με κερδίζει περισσότερο. Το περιεχόμενο είναι κάτι καινούργιο, ενώ το υλικό όχι». – Marc Newson.

Ο Marc Newson γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και άρχισε να πειραματίζεται με το σχεδιασμό επίπλου από την μαθητική ηλικία. Έχει ζήσει και εργαστεί στο Τόκιο, το Παρίσι και το Λονδίνο όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Συνεργάζεται με μερικές από τις γνωστότερες εταιρίες στον χώρο του design και έργα του συναντάμε στις σημαντικότερες συλλογές του κόσμου μεταξύ των οποίων αυτή του MoMA της Νέας Υόρκης, του V&Α και του Μουσείου Design του Λονδίνου, του Κέντρου Georges Pompidou και του Vitra Design Museum.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.