Αρχική Σπίτι & Design Το μαχαίρι κουζίνας Per Finne συνδυάζει το Σκανδιναβικό με το Ιαπωνικό design.

Το μαχαίρι κουζίνας Per Finne συνδυάζει το Σκανδιναβικό με το Ιαπωνικό design.

by Andreas Rekopoulos
Μαχαίρι Santoku Per Finne

Ο Νορβηγός σχεδιαστής Per Finne δημιούργησε ένα διαφορετικό μαχαίρι κουζίνας που αποτελεί αμάλγαμα Ιαπωνικής αρτιότητας και Σκανδιναβικής χρηστικότητας.

Το μαχαίρι Santoku Per Finne συνδυάζει άριστα την μακρά Ιαπωνική παράδοση με την Σκανδιναβική αισθητική. Η ξεκάθαρη Ιαπωνική επιρροή είναι εμφανής από το σχήμα της λεπίδας που είναι τύπου Santoku, ενώ η Σκανδιναβική παρέμβαση εντοπίζεται κυρίως στην κομψή ξύλινη λαβή και το λιτό και απέριττο στρογγυλεμένο σχήμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιαστή ο σκοπός του ήταν να συνδυάσει την ευελιξία χρήσης της λεπίδας τύπου Santoku με ένα σχήμα και λαβή που να επιτρέπει να κρατήσει κάποιος το μαχαίρι με πολλού διαφορετικούς τρόπους. Το σχήμα της λεπίδας των μαχαιριών Santoku τα καθιστά πολύ εύχρηστα, όμως η λαβή τους είναι παραδοσιακά βελτιστοποιημένη για κόψιμο λαχανικών. Το Per Finne έρχεται να παντρέψει την εύχρηστη αυτή λεπίδα με μια λαβή που κάνει το μαχαίρι πιο πολύπλευρο, ώστε να προσεγγίζει το κράτημα Ευρωπαϊκών μαχαιριών τα οποία είναι βελτιστοποιημένα για κρέας.

Η ιδέα πίσω από τον σχεδιασμό ήταν να δημιουργηθεί ένα μαχαίρι που θα μπορεί να υποκαταστήσει πολλά άλλα μαχαίρια, ως ένα πολυεργαλείο για όλες τις δουλειές μιας οικιακής κουζίνας. Για να επιτευχθεί αυτό ο στόχος το μαχαίρι πρέπει να μπορεί να κρατηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ώστε να είναι βολικό και για κάθετη κίνηση τεμαχίσματος, αλλά και για διαγώνια γρήγορη κίνηση που κάνουμε όταν ψιλοκόβουμε. Αυτό ακριβώς θέλησε να πετύχει ο δημιουργός συνδυάζοντας την Ιαπωνική με την Δυτική θεώρηση σχεδιασμού μαχαιριών σε ένα ενδιαφέρον υβρίδιο.

Ασφαλώς το μαχαίρι κουζίνας Per Finne κατασκευάζεται από πρώτης ποιότητας υλικά, καθώς και η Ιαπωνική αλλά και η Σκανδιναβική φιλοσοφία σχεδιασμού δίνουν έμφαση στην ποιότητα και την αντοχή. Η λαβή του φτιάχνεται από μασίφ ξύλο δρυ, ενώ η λεπίδα από κράμα χάλυβα μολυβδενίου-βαναδίου που φημίζεται για την αντοχή και την σκληρότητα του. Το ζητούμενου είναι ένα μαχαίρι που θα κρατήσει κυριολεκτικά μια ζωή.

Το μαχαίρι κουζίνας Per Finne έχει διακριθεί ήδη για τον σχεδιασμό που με δύο σημαντικά βραβεία στην Γερμανία από το “German Design Council” και στην Νορβηγία από το “Norwegian Design Council”. Η κατασκευή του γίνεται σε μικρές ποσότητες με την πρώτη παρτίδα να αριθμεί 500 κομμάτια περιορισμένης παραγωγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.