Αρχική Σπίτι & Design LED φωτιστικό γραφείου Quattro του Robert Sonneman.

LED φωτιστικό γραφείου Quattro του Robert Sonneman.

by Andreas Rekopoulos
Quattro LED Task Lamp by Robert Sonneman

Το LED φωτιστικό γραφείου Quattro του Robert Sonneman είναι μια σύνθεση μηχανικής τελειότητας, υψηλής τεχνολογίας και γεωμετρικής ομορφιάς.

Κύριο χαρακτηριστικό του εξαιρετικά προηγμένου αυτού φωτιστικό είναι η τεχνολογία φωτισμού με LED Panel που προσφέρει ξεκούραστο ομοιόμορφο φωτισμό με υψηλότερη φωτεινότητα και μειωμένη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τα συνηθισμένα LED. Το μοντέρνα αφαιρετικά σχέδιο του Sonnenman ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά για την διακριτική του κομψότητα. To 2014 κέρδισε «τιμητική διάκριση» από τους κριτές του διεθνούς βραβείου σχεδιασμού Red Dot Design Award.

[quote text_size=”small”]

Εμπνευσμένο από τον χώρο των τεχνών.

[/quote]

Το design γίνεται τέχνη όταν η χρηστική υπεροχή συνδυάζεται με εξαιρετική μορφή και αισθητική. Έτσι ο Sonneman εμπνεύστηκε από τον χώρο των εικαστικών τεχνών το σχέδιο του καινοτόμου του φωτιστικό. Συγκεκριμένα άντλησε ιδέες από το καλλιτεχνικό ρεύμα του Νεοπλαστικισμού (De Stijl) ένα καλλιτεχνικό ρεύμα που ήκμασε την περίοδο 1917-1928 στην Ολλανδία. Το καλλιτεχνικό ρεύμα του νεοπλαστικισμού επηρέασε σημαντικά το αρχιτεκτονικό σχέδιο, το βιομηχανικό σχεδιασμό καθώς και το ύφος του μεταγενέστερου κινήματος Μπαουχάους.

«Η τετραγωνισμένη κεφαλή και βάση του Quattro, οι λεπτοί τετράγωνοι βραχίονες και ο συσχετισμός μεταξύ τους παραπέμπουν άμεσα στην διάσημη “μαύρη καρέκλα” του Gerrit Rietveld , μια εξύμνηση του γραμμικού γεωμετρικού σχεδίου. Η σχεδιαστική προσέγγιση είναι τυπικό δείγμα του στυλ που εξέφρασε το κίνημα De Stijl μέσα από την τρισδιάστατη αρχιτεκτονική» λέει ο Sonnenman.

Παράλληλα η πολύχρωμη εκδοχή του Quattro είναι μια σαφή αναφορά στην ηγετική φυσιογνωμία του νεοπλαστικιστικού κινήματος τον Ολλανδό ζωγράφο Πητ Μοντριάν. Η παρουσία έγχρωμων γεωμετρικών όγκων σε μορφή τετραγωνικής επιφάνειας, παραπέμπει άμεσα στην ιδιαίτερη τεχνοτροπία του Μοντριάν. Ο μινιμαλισμός και η απλοϊκότητα της σύνθεσης επίσης συμβαδίζουν με το αναγνωρίσιμο καλλιτεχνικό ύφος του διάσημου ζωγράφου.

[quote text_size=”small”]

Τεχνολογία LED Panel, λιγότερες αντανακλάσεις, περισσότερο φως.

[/quote]

Τα φωτιστικά LED γίνονται όλα και περισσότερο δημοφιλή καθώς ο μεγάλος χρόνος ζωής τους και η εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ρεύματος τα καθιστούν μια ελκυστική επιλογή. Όμως παρά τα πολλά τους προτερήματα τα LED υποφέρουν και από μια σειρά μειονεκτημάτων. Σε εφαρμογή φωτιστικού γραφείου το σημαντικότερο μειονέκτημα είναι τα «νεκρά σημεία» και οι «σκιές» που δημιουργούν. Αυτό συμβαίνει επειδή μια λυχνία LED μόνη της δεν μπορεί να παράγει ούτε επαρκές φως αλλά ούτε την επιθυμητή διασπορά, έτσι τα περισσότερα καλής ποιότητας LED φωτιστικά γραφείου χρησιμοποιούν πολλαπλές λυχνίες LED. Το αποτέλεσμα είναι κενά μεταξύ των λυχνιών που δημιουργούν σκιές, κηλίδες φωτός και πολλαπλές αντανακλάσεις. Όχι ότι καλύτερο για τα μάτια μας.

Ο Robert Sonneman όντας αποφασισμένος να λύσει αυτό το πρόβλημα των φωτιστικών γραφείου LED στο δικό του σχέδιο χρησιμοποίησε μια τεχνολογία που ονομάζεται LED Flat Panel. Στην συγκεκριμένη εφαρμογή τα LED καλύπτονται με ένα διαχυτικό φίλτρο, έτσι οι λυχνίες LED φωτίζουν το φίλτρο εσωτερικά και το φίλτρο αναδιανέμει το φως ομοιόμορφα. Το αποτέλεσμα είναι μια ομοιόμορφα φωτισμένη επιφάνεια (σαν μια μικρή οθόνη σε πλήρη φωτεινότητα).

Τα φωτιστικά με LED Panel εξαφανίζουν το ενοχλητικό φαινόμενο των σκιών, του ανομοιόμορφου φωτισμού και κυρίως των ενοχλητικών αντανακλάσεων. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτουν περισσότερη φωτεινότητα και είναι ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος. Έτσι το Quattro προσφέρει 25% υψηλότερη φωτεινότητα και 25% χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος από ένα συμβατικά φωτιστικό LED.

[quote text_size=”small”]

Δυνατότητα Dimmingκαι χειρισμός με οπτικό αισθητήρα.

[/quote]

Είναι σπάνιο για ένα φωτιστικό LED να έχει δυνατότητα dimming, όμως είναι ακόμη πιο σπάνιο να διαθέτει σωστό dimming. Το LED φωτιστικό γραφείου Quattro διαθέτει 3 βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις φωτεινότητας για να ανταπεξέλθει σε όλα τις συνθήκες. Δυνατό (100%), μεσαίο (60%) και χαμηλό (20%). Η φωτεινότητα του ρυθμίζεται από έναν οπτικό αισθητήρα στην κεφαλή του φωτιστικού, χωρίς καν να χρειαστεί να το ακουμπήσετε, μόλις το χέρι σας φτάσει σε μικρή απόσταση από τον αισθητήρα αλλάξει η σκάλα φωτεινότητας.

[quote text_size=”small”]

Κίνηση, ρυθμίσεις, ευελιξία.

[/quote]

Για να επιτευχθεί η μινιμαλιστική φόρμα του Quattro χαρίς να χαθεί η χρηστική του διάσταση ο Robert Sonneman έχει χρησιμοποιήσει ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα μηχανισμών. Το φωτιστικό κινείται ελεύθερα σε 3 άξονες (βάση, βραχίονας, κεφαλή) χωρίς να είναι ορατός κανένας μηχανισμός, ελατήριο ή βήδα σταθεροποίησης. Όλοι οι σταθεροποιητικοί μηχανικοί βρίσκονται τοποθετημένοι μέσα στους βραχίονες.

Έτσι το Quattro μπορεί να περιστρέφεται, να εκτείνεται, να ψηλώνει η να χαμηλώνει, και να σταθεροποιείται σε οποιαδήποτε θέση σε ένα απλό άγγιγμα. «Η δυνατότητα ρύθμισης της γωνίας και κατεύθυνσης του φωτός είναι απολύτως απαραίτητα σε ένα φωτιστικό εργασίας. Η Ρύθμιση πρέπει να είναι εύκολη και ακριβής. Χρειάστηκε πολλή μελέτη για να ενσωματώσουμε αυτές τις λειτουργίες μέσα σε έναν τόσο λεπτό βραχίονα με τέτοια μηχανική τελειότητα» εξηγεί ο Sonneman.

[quote text_size=”small”]

Σχετικά με τον σχεδιαστή.

[/quote]

Ο Robert Sonneman είναι ο ιδρυτής της Sonnenman Lighting, ένας πρωτοπόρος των συστημάτων φωτισμού που έχει αναγάγει την κατασκευή φωτιστικών σε μια μορφή τέχνης. Από ξεκίνημα της καριέρας του της δεκαετίες του 60 και του 70 και για περισσότερα από 30 χρόνια τώρα τα σχέδια του έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης σχολών βιομηχανικού design, έχουν δοξαστεί από τον ειδικό τύπο, πουλιούνται στα καλύτερα καταστήματα του κόσμου και αποτελούν εκθέματα μουσείων τέχνης και design. Μέσα από την πολύχρονη σταδιοδρομία του έχει κερδίσει το προσωνύμιο «Ο μοντέρνος μάστερ του φωτισμού».

Τα σχέδια του Robert Sonneman δικαίως θεωρούνται κλασσικά της μοντέρνας εποχής. Μετά από πολλά χρόνια προσφοράς στον χώρο ο Sonneman ακόμη εργάζεται με πάθος για τον σχεδιασμό νέων προϊόντων με σκοπό να προσφέρει πρωτότυπα και άρτια κατασκευασμένα αντικείμενα που βελτιώνουν την καθημερινή μας ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Binioris 24/09/2018 - 16:44

LED φωτιστικό γραφείου Quattro του Robert Sonneman ενδιαφέρομαι για την αγορά του παραπάνω φωτιστικό . πως μπορώ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Andreas Rekopoulos 07/10/2018 - 14:49

Καλησπέρα σας, το άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και το συγκεκριμένο προϊόν δεν θα το βρείτε στην Ελλάδα, η μόνη επιλογή είναι να το παραγγείλετε από το εξωτερικό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.