Αρχική Τεχνολογία Sesto Elemento, η ελαφρύτερη Lamborghini.

Sesto Elemento, η ελαφρύτερη Lamborghini.

by Andreas Rekopoulos
Lamborghini Sesto Elemento

Εάν υπάρχει μια μάρκα αυτοκινήτων από την οποία μπορώ να δεχτώ οποιαδήποτε εικαστική υπερβολή, αυτή είναι σίγουρά η Lamborghini. Είναι ίσως η μοναδική εταιρία που μπορεί να φτιάξει ένα τόσο ακραίο σχεδιαστικά όχημα, το οποίο να μην χάνει την χάρη και την συμμετρία του. Το concept Sesto Elemento που παρουσιάστηκε στην έκθεση του Παρισιού τον Οκτώβριο σηματοδοτεί την φιλοδοξία της Lamborghini να χαμηλώσει το βάρος των μελλοντικών της μοντέλων, ώστε να επιτύχει υψηλότερες επιδόσεις, με λιγότερους ρύπους.

Η Sesto Elemento είναι φτιαγμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου από carbon fiber και χρησιμοποιεί τον V10 κινητήρα της γνωστής Lamborghini Gallardo Superleggera ο οποίος αποδίδει 570 άλογα. Το συνολικό της βάρος είναι μόλις 999 κιλά, συμπεριλαμβανομένου και συστήματος τετρακίνησης. Η τελική ταχύτητα βάσει της αναλογίας κιλών ανά ίππο σίγουρα ξεπερνάει τα 330χλμ. αλλά το εντυπωσιακό στοιχείο είναι η επιτάχυνση, καθώς πιάνει τα 100 χιλιόμετρα σε μόλις 2.5 δευτερόλεπτα, ναι σωστά διαβάσατε 2.5!

Σύμφωνα με δηλώσεις του Stephan Winkelmann, προέδρου και CEO της Automobili Lamborghini η φιλοσοφία της Sesto Elemento θα έχει καθοριστική επίδραση σε όλα τα μελλοντικά μοντέλα της εταιρείας. Συνεπώς η αναζήτηση για νέα ελαφρύτερα υλικά αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την τεχνική ομάδα της εμβληματικής Ιταλικής μάρκας.

Η άκρως εντυπωσιακή σιλουέτα της Sesto Elemento τονίζεται ακόμη περισσότερο από τις κόκκινες λεπτομέρειες, οι οποίες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του αυτοκινήτου, όπως οι γρίλιες στο καπό, οι δαγκάνες των φρένων και το κάλυμμα του κιβωτίου ταχυτήτων. Αυτό που επίσης εντυπωσιάζει είναι η απόλυτη χρήση ανθρακονημάτων.

Πολλά υπεραυτοκίνητα κάνουν “εκτεταμένη”  χρήση του συγκεκριμένου υλικού, όμως η νέα Lambo προχωράει ένα βήμα παραπάνω, καθώς οτιδήποτε ήταν εφικτό να φτιαχτεί από carbon fiber απλά φτιάχτηκε. Εξωτερικά εντυπωσιάζουν οι carbon ζάντες, αλλά εσωτερικά έχει γίνει πρωτοποριακή δουλειά, καθώς χρησιμοποιήθηκε carbon fiber ακόμη και σε εξαρτήματα όπως οι δοκοί προστασίας από τρακάρισμα και οι σύνδεσμοι των αναρτήσεων. Το συνηθισμένο ανθρακόνημα δεν είναι κατάλληλο για τέτοιες εφαρμογές διότι είναι υπερβολικά άκαμπτο και πιθανόν θα έσπαγε από την μηχανική καταπόνηση. Έτσι χρησιμοποιήθηκε ένα νέο είδος ανθρακονήματος το οποίο είναι ενισχυμένο με πλαστικές ίνες.

Στα σημεία που χρειαζόταν αντοχή στην υψηλή θερμοκρασία χρησιμοποιήθηκε και πάλι ένα καινοτόμο υλικό, το “carbon-ceramic composite” το οποίο είναι συνένωση κεραμικού με ανθρακόνημα. Το υλικό αυτό είναι εξίσου ανθεκτικό με τα κεραμικά στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά σημαντικά πιο ελαφρύ. Από αυτό φτιάχτηκαν οι εξατμίσεις, οι δίσκοι φρεναρίσματος και άλλα εξαρτήματα που απαιτούν θερμική αντοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι για να εξελιχθεί όλη αυτή η τεχνολογία η Lamborghini διατηρεί δύο πλήρως στελεχωμένα ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται αποκλειστικά με την εξέλιξη νέων υλικών. Ένα στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην Bologna και ένα στο πανεπιστήμιο της Washington στις ΗΠΑ, το Lamborghini Advanced Composite Structures Laboratory (ACSL). Ενώ παράλληλα δανείζεται τεχνογνωσία και από την AUDI στην οποία ανήκει.

Εκτός του ότι η Sesto Elemento είναι ίσως το ελαφρύτερο “μη αγωνιστικό” αυτοκίνητο με κινητήρα τόσο μεγάλου κυβισμού (5000 κ.εκ,) είναι και το μοναδικό supercar που καταφέρνει να ενσωματώσει σύστημα τετρακίνησης και να κρατήσει το βάρος κάτω από το συμβολικό νούμερο των 1000 κιλών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.