Αρχική Σπίτι & Design Κρυστάλλινα βάζα Lalique Crystal Architecture από την Zaha Hadid.

Κρυστάλλινα βάζα Lalique Crystal Architecture από την Zaha Hadid.

by Andreas Rekopoulos
Lalique Crystal Architecture Vase Collection by Zaha HadidLalique Crystal Architecture Vase Collection by Zaha Hadid

Η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Zaha Hadid ενώνει τις δυνάμεις της με την ιστορική Γαλλική υαλοποιία Lalique και παρουσιάζουν την σειρά Crystal Architecture μια ξεχωριστή συλλογή από εκπληκτικά κρυστάλλινα βάζα.

Όπως ήταν αναμενόμενο μια αρχιτέκτονας ορόσημο της γενιάς της δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει απλά ένα γυάλινο δοχείο για λουλούδια, αλλά κάτι πολύ πιο μοναδικό και ιδιαίτερο. Συνδυάζοντας τεχνικές υψηλής υαλουργίας, την βαθιά παράδοση της Lalique αλλά και το δικό της προσωπικό στυλ η Zaha Hadid δημιούργησε μια σειρά βάζων με κομψή ρευστή φόρμα και πανέμορφες καμπύλες.

Η Zaha Hadid είναι γνωστή για το μοντέρνα κονστρουκτιβιστικό στυλ της και την τάση της να ενσωματώνει στοιχεία της φύσης στα σχέδια της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της αρχιτεκτονικής προσέγγισης είναι άλλωστε και κάποια από τα πρόσφατα υψηλού προφίλ έργα της, όπως η Όπερα της Γκουανζού στην Κίνα και το Aquatics Center του Λονδίνου που έφτιαξε για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012.

Η Lalique από την άλλη μεριά είναι μια πιο παραδοσιακή φίρμα με 130 χρόνια ιστορίας στην υψηλή υαλουργία. Μέσα στο σχεδιαστικό DNA του Γαλλικού οίκου είναι βαθιά ριζωμένες ως πηγές έμπνευσης η γυναικείες καμπύλες, η ρευστότητα του νερού και η συμμετρία της φύσης.

Σύμφωνα με την Zaha Hadid, όταν σχεδίασε αυτά τα ιδιαίτερα κρυστάλλινα βάζα έλαβε υπόψιν της και εμπνεύστηκε από την κληρονομιά της René Lalique και την αγάπη της για την φύση και την θηλυκότητα.

Το αισθητικό αποτέλεσμα ενσωματώνει άψογα την ένωση των κόσμων της Lalique και της Zahid. Η συλλογή περιλαμβάνει δύο μοντέλα το Manifest ένα μεσαίου ύψους βάζο με εντυπωσιακές καμπύλες και το Visio ένα ψηλό βάζο που μοιάζει με κρυστάλλινο πύργο.

Και δύο μοντέλα είναι απολύτως συλλεκτικά και διατέθηκαν σε περιορισμένα αριθμημένα τεμάχια. Αμφότερα τα βάζα κυκλοφόρησαν σε δύο εκδοχές, είτε σε διάφανο κρύσταλλο που η σχεδιάστρια περιγράφει ως ένα «Μαγευτικό γλυπτό φωτός» είτε σε μαύρο κρύσταλλο «Ένα μυστηριώδες έργο σύγχρονης τέχνης».

Σύμφωνα με τον CEO και πρόεδρο της Lalique, τον Silvio Denz, αυτή η συνεργασία αποτελεί σημείο σταθμό καθώς «Επιτρέπει στην εξαιρετική δεξιοτεχνία κατασκευής της Lalique να εκφραστεί μέσα από τα μάτια μοντέρνων δημιουργών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γιάννης Λεβαντής 14/08/2020 - 13:24

Μπορώ να έχω μια τιμή για τα βάζα manifesto και visio;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.