Αρχική Σπίτι & Design Κρεμαστό φωτιστικό Elaine του Daniel Becker για την Quasar.

Κρεμαστό φωτιστικό Elaine του Daniel Becker για την Quasar.

by Andreas Rekopoulos
Elaine Suspended Lamp Daniel Becker Quasar Holland

Η σειρά φωτιστικών Elaine σχεδιάστηκε από τον Daniel Becker για την Ολλανδική Quasar και ξεχωρίζει για την λάμψη και την πρωτοτυπία της.

Το βασικό κρεμαστό φωτιστικό Elaine που είναι και η απαρχή της υπόλοιπης συλλογής είναι μια λαμπερή μπάλα που αποτελείται από 150 μικρούς ανακλαστήρες. Πηγή έμπνευσης του σχεδιαστή αποτέλεσαν οι πρώτοι δορυφόροι των δεκαετιών 50 και 60 με την κλασσική πολυεδρική μορφή και το έντονο ασημένιο χρώμα.

Ο Daniel Becker ξεκίνησε το project όσο ήταν ακόμη φοιτητής στην σχολή τεχνών του πανεπιστημίου του Braunschweig. Η αποστολή του νεαρού ακόμη Daniel ήταν να φτιάξει ένα αντικείμενο design συνθέτοντας απλά υλικά. Έτσι το αρχικό του πρωτότυπο δημιουργήθηκε από 150 μεταλλικά κουτάκια που προέρχονταν από κεριά ρεσώ. Ο σχεδιαστής έντυσε ένα μεταλλικό πλαίσιο με τα κυπελάκια των ρεσώ και τα τρύπησε ώστε το καθένα να φιλοξενήσει έναν μικρό λαμπτήρα, αυτό ήταν και το πρώτο κρεμαστό φωτιστικό Elaine.

Πολλά χρόνια αργότερα ο Daniel αποφάσισε να επανέλθει στο παλιό φοιτητικό του σχέδιο και να προσεγγίσει την Ολλανδική εταιρία κατασκευής πολυτελών φωτιστικών Quasar ώστε να βγάλουν το σχέδιο σε παραγωγή. Οι Ολλανδοί ενθουσιάστηκαν με την ιδέα, όμως όπως αποδείχτηκε η μετάβαση από ένα φοιτητικό πρωτότυπο σε ένα εμπορικό προϊόν παραγωγής ήταν μακροσκελής και χρειάστηκε ουσιαστικός επανασχεδιασμός για να προκύψει το φωτιστικό στην τελική του μορφή. Το πλαίσιο σχεδιάστηκε από την αρχή με πρόβλεψη ώστε να φιλοξενεί μέσα τα καλώδια, ενώ οι ανακλαστήρες φτιάχτηκαν από την αρχή και γυαλίστηκαν για ένα πιο «λαμπερό» αποτέλεσμα.

Μετά την επιτυχία του πρώτου Elaine η σειρά εμπλουτίστηκε και με άλλα μοντέλα, έτσι πλέον περιλαμβάνει το στρόγγυλο κρεμαστό φωτιστικό σε δύο μεγέθη και δύο χρωματισμούς, ένα μακρόστενο μοντέλο, καθώς για ένα φωτιστικό δαπέδου.

Όλη η σειρά των φωτιστικών Elaine πάντως ξεχωρίζει όχι μόνο για την αστραφτερή της λάμψη αλλά επίσης για την μοναδικότητα και την ιδιόμορφη πηγή έμπνευσης του σχεδιασμού που παραπέμπει στον φουτουρισμό των 50ς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.