Αρχική Σπίτι & Design Κουνιστή Πολυθρόνα Gaivota από τον Renaud Bonzon.

Κουνιστή Πολυθρόνα Gaivota από τον Renaud Bonzon.

by Andreas Rekopoulos
Rocking Chair Gaivota by Renaud Bonzon

Η διαχρονικά κλασσική πλέον κουνιστή πολυθρόνα Gaivota είναι δημιούργημα του Renaud Bonzon και πιθανώς το πιο εικονικό Βραζιλιάνικο έπιπλο.

Κομψότητα και άνεση είναι τα δύο βασικά στοιχεία που την χαρακτηρίζουν.

Το σχέδιο της είναι αφαιρετικό και αέρινο, παράλληλα όμως προσφέρει άρτια εργονομία και χρηστικότητα. Η ομορφιά του σχεδίου βασίζεται στην ανάλαφρη αισθητική του και στις προσεκτικά υπολογισμένες τέλειες αναλογίες. Χαρακτηριστικές είναι οι συνεχομένες κυρτές γραμμές του σκελετού της, οι οποίες δίνουν την αίσθηση της κίνησης ακόμη και όταν η πολυθρόνα παραμένει ακίνητη.

Η κουνιστή Πολυθρόνα Gaivota έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία σχεδιασμού και βρίσκεται ως έκθεμα σε πολλά μουσεία ανά τον κόσμο. Η μεγάλη σημασία της για το Βραζιλιάνικο design φαίνεται και από το γεγονός ότι κέρδισε το βραβείο Brazilian House Museum Award το 1988, ενώ το 1990 επιλέχτηκε για να εκπροσωπήσει την Βραζιλία στην Biennial of Design του Σάο Πάολο.

Λέγεται ότι το καμπύλο σχήμα του καθίσματος το εμπνεύστηκα ο Renaud Bonzon καθώς καθόταν σε απάτητο χιόνι στις Γαλλικές Άλπεις. Όταν σηκώθηκε είδα το αποτύπωμα που άφησε στο χιόνι και σκέφτηκε ότι εργονομικά ένα τέτοιο σχήμα θα ήταν η πιο άνετη μορφή καθίσματος. Σχεδιάζοντας τον σκελετό της Gaivota έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις διαστάσεις και το σχήμα, ώστε η ξεχωριστή αυτή κουνιστή πολυθρόνα να είναι άνετη ανεξαρτήτως τους μεγέθους και του βάρους του ανθρώπου που την χρησιμοποιεί. Αν προσέξει κάποιος το σχήμα των υποβραχιωνίων και του σκελετού θα διαπιστώσει ότι τίποτα δεν εμποδίζει κάποιον όταν κάθεται.

Παράλληλα το σχέδιο του Renaud Bonzon έχει και μια έντονη οικολογική διάσταση. Γίνεται ελάχιστη χρήση υλικού ενώ παράλληλα το σχήμα της έιναι τέτοιο που το κάνει εύκολο η πολυθρόνα να φτιαχτεί από τις λεπτές φέτες ξύλου που συνήθως περισσεύον από την κατασκευή άλλων επίπλων με μεγαλύτερους όγκους.

Η κουνιστή Πολυθρόνα Gaivota είναι ένα μοναδικό κομμάτι σύγχρονου designπου κερδίζει επάξια μια θέση ανάμεσα στα πιο αναγνωρίσιμα και διαχρονικά κομμάτια της 20ου αιώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.