Αρχική Τεχνολογία Kawasaki Ninja H2R με 300 άλογα!

Kawasaki Ninja H2R με 300 άλογα!

by Andreas Rekopoulos
Kawasaki Ninja H2R με 300 άλογα!

Η Kawasaki Ninja H2R είναι μια μοτοσυκλέτα που φτιάχτηκε με ένα μοναδικό σκοπό, να σπάσει κάθε ρεκόρ ταχύτητας και να ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη.

Οι άνθρωποι της Kawasaki θεωρήσαν ότι τα υπάρχοντα superbike δεν προσφέρουν αρκετά δυνατές συγκινήσεις και υπάρχουν σαφείς δυνατότητες βελτίωσης στο συγκεκριμένο θέμα. Έτσι η Ninja H2R σχεδιάστηκε ώστε να είναι η απόλυτη μοτοσυκλέτα επιδόσεων χωρίς κανέναν απολύτως συμβιβασμό, όπως υποδηλώνει και η εξωπραγματική ιπποδύναμη των 300 ίππων. Απαλλαγμένη από οτιδήποτε περιττό η Ninja H2R απευθύνεται μόνο σε όσους ψάχνουν συγκινήσεις σε περιβάλλον πίστας αγώνων, δεν έχει ούτε καθρέφτες, ούτε φώτα, ούτε φλας. Έτσι δεν βγάζει άδεια κυκλοφορίας για δημόσιο δρόμο, είναι ένα καθαρόαιμο που ο φυσικός του χώρος είναι οι πίστες.

Για να επιτευχθεί η απίστευτη ιπποδύναμη των 300 ίππων από τον μόλις 998 κυβικών εκατοστών τετρακύλινδρο κινητήρα η Ninja H2R χρησιμοποιεί υπερσυμπιεστή. Πρόκειται για μηχανικό υπερσυμπιεστή ο οποίος εξελίχθηκε από το μηδέν για χρήση σε μοτοσυκλέτα και είναι φτιαγμένος ειδικά για να μπορεί να ανταπεξέλθει με αξιοπιστία στο πολύστροφο μοτέρ μιας μοτοσυκλέτας αγώνων.

Η μεγαλύτερη δυσκολία του εγχειρήματος όμως δεν ήταν η παραγωγή χαοτικής δύναμης, αυτό είναι σχετικά εύκολο. Το δύσκολο κομμάτι ήταν η μοτοσυκλέτα να είναι σταθερή σε μεγάλες ταχύτητες και ταυτόχρονα να στρίβει άψογα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επιλέχθηκε υπερτοφοδοτούμενο μοτέρ της κατηγορίας λίτρου και όχι π.χ. ένα ατμοσφαιρικό 1.300+ κυβικών. Οι σχεδιαστές ήθελαν να κρατήσουν το μοτέρ μικρό, τις διαστάσεις μαζεμένες και το βάρος χαμηλά, ώστε η μοτοσυκλέτα να έχει χειρισμό και απόκριση αγωνιστικού.

Πέρα όμως από το χαμηλό βάρος και τις μικρές διαστάσεις, η επόμενη πρόκληση ήταν η διαχείριση της τεράστιας ιπποδύναμης και η σταθερότητα σε ταχύτητες πάνω από 300 χιλιόμετρα ανά ώρα. Η κλασσική συνταγή για σταθερότητα σε μεγάλες ταχύτητες είναι η επιμήκυνση του σασί και η αύξηση του μεταξονίου. Έτσι το θέμα της ευστάθειας μπορεί να λυθεί σχετικά εύκολα, όμως ο συμβιβασμός είναι ότι μειώνεται πάρα πολύ η ικανότητα της μοτοσυκλέτας να παίρνει γρήγορα κλειστές στροφές.

Οι σχεδιαστές της Kawasaki απορρίψαν την επιμήκυνση του μεταξονίου και έπρεπε πλέον να βρούνε ένα τρόπο ώστε μια μοτοσυκλέτα με αγωνιστική γεωμετρία να είναι ευσταθείς σε ταχύτητες που μπορεί να φτάσουν και τα 400 χιλιόμετρα την ώρα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επιστρατεύτηκαν όλα τμήματα της Kawasaki πέρα από το τμήμα των μοτοσυκλετών. Έτσι στο εγχείρημα συνδράμανε τα τμήματα αεροναυπηγικής, τεχνολογίας διαστήματος, ρομποτικής και κατασκευής βαρειών μηχανημάτων.

Η λύση για την σταθερότητα βρέθηκε μέσω του καινοτόμου πλαισίου ελεγχόμενης στρέβλωσης σε συνδυασμό με μια σειρά από αεροδυναμικά βοηθήματα. Έτσι το πλαίσιο διαθέτει την απαραίτητη και μελετημένη ευλυγισία ώστε να διαχειριστεί την ωμή δύναμη του κινητήρα χωρίς ταλαντώσεις, ενώ τα αεροδυναμικά βοηθήματα κρατάνε την μοτοσυκλέτα να πατάει κάτω γερά, αλλά και να μην ξεφεύγει από την πορεία της αν δεν το επιθυμεί ο αναβάτης.

Η Kawasaki Ninja H2R είναι ένα τερατώδες μηχάνημα, όμως παράλληλα και ένα τεχνολογικό επίτευγμα. Μια πλατφόρμα εξέλιξης νέων τεχνολογιών που αποτελεί έμβλημα της τεχνολογικής υπεροχής της Kawasaki.

Δεν είναι ακόμη γνωστό ακριβώς πόσες Ninja H2R θα κατασκευαστούν, όμως η τιμή έχει ανακοινωθεί στα $50.000 και είναι σίγουρο ότι θα βγει σε εξαιρετικά λίγα αριθμημένα συλλεκτικά κομμάτια. Όσων αφορά την αρτιότητα των συστημάτων φρένων, αναρτήσεων, αλλά και την χρήση εξωτικών υλικών όπως carbon fiber και τιτάνιο, προφανώς σε αυτή την κατηγορία τιμής και επιδόσεων, αυτά είναι απλά δεδομένα.

Όσοι όμως νομίζετε ότι χρειάζεστε 300 άλογα σε μοτοσυκλέτα δρόμου και δεν αντέχετε την αδικία της περιορισμένης παραγωγής, μην στεναχωριέστε. Σύντομα θα παρουσιαστεί και η έκδοση δρόμου, η Kawasaki Ninja H2 η οποία θα έχει παρόμοιες επιδόσεις, πλήρη εξοπλισμού δρόμου και περίπου μισή τιμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.