Αρχική Αρχιτεκτονική Η ομορφιά του τσιμέντου: Κατοικία στην πόλη του Μεξικού από τους Pedro Reyes και Carla Fernandez.

Η ομορφιά του τσιμέντου: Κατοικία στην πόλη του Μεξικού από τους Pedro Reyes και Carla Fernandez.

by Andreas Rekopoulos
Η ομορφιά του τσιμέντου: Κατοικία στην πόλη του Μεξικού από τους Pedro Reyes και Carla Fernandez

Ο μεξικάνος καλλιτέχνης Redro Reyes και η σχεδιάστρια μόδας γυναίκα του Carla Fernández δημιουργήσαν μια μοναδική κατοικία που αναδεικνύει την ομορφιά του τσιμέντου.

Πρόκειται ίσως για την απόλυτη έκφραση μπρουταλισμού στην σύγχρονη διακόσμηση, μια «σπηλιά από τσιμέντο» για τον μοντέρνο άνθρωπο με αισθητική σκληρή και όμως απροσδόκητα φιλόξενη. Η εντυπωσιακή κατοικία βρίσκεται στην περιοχή Coyoacán νότια της Πόλης του Μεξικού και είναι ένα τεράστιο οίκημα που φιλοξενεί το σπίτι, τους χώρους εργασίας, την κήπο, αλλά και την εντυπωσιακή συλλογή βιβλίων και έργων τέχνης του ζευγαριού.

Η αισθητική του κτιρίου αλλά και των εσωτερικών χώρων είναι θα μπορούσε να πει κάποιος μια ωδή στον μπρουταλισμό. Για τους Μπρουταλιστές, η ηθική ήταν η ειλικρίνεια προς τα υλικά και τη δομή του κτιρίου. Ενώ οι αρχιτέκτονες των μοντέρνων κτιρίων επεξεργάζονταν τις δομήσιμες ύλες τους έτσι ώστε να μοιάζουν με άψογο τελειοποιημένο προϊόν, οι Μπρουταλιστές άφηναν τα τούβλα άβαφα και ανεπίχριστα και το σκυρόδεμα εμφανές, ακόμα και στα σημεία συναρμογής διαφορετικών υλικών. Ακριβώς αυτή την αισθητική θεώρηση ακολούθησαν και οι Pedro Reyes και Carla Fernandez στην κατασκευή της εντυπωσιακής κατοικίας τους.

Το οίκημα χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη χρήση γυμνού τσιμέντου, ένα υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τα δομικά στοιχεία του κτιρίου, αλλά και για διακοσμητικές και χρηστικές κατασκευές, όπως στην τεράστια κεντρική βιβλιοθήκη, την κουζίνα και τους ιδιόμορφους νεροχύτες του μπάνιου. Σύμφωνα με τον Pedro Reyes το ζευγάρι ήθελα να δώσει στο σπίτι τους την αίσθηση της «μοντέρνας σπηλιάς» ενός χώρου που θα μπορούσε να είναι ένα σπίτι σε ένα μελλοντικό κόσμο, που αναπτύχθηκε από τα συντρίμμια ενός παλιότερου πιο εξελιγμένου πολιτισμού. Με απλά λόγια ο Reyes φαντάστηκε πως θα ήταν το πολυτελές σπίτι κάποιου σε έναν κόσμο «μετά πυρηνικής καταστροφής» όπου αναγκαστικά η βάση της κατασκευής θα ήταν ένα τσιμεντένιο κουφάρι του παρελθόντος.

Για να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα οι δύο σχεδιαστές χρησιμοποίησαν σκληρής αισθητικής φυσικά υλικά, όπως ηφαιστειακά πετρώματα, γερές δόσεις εμβόλιμου πράσινου (ώστε να δίνει την αίσθηση του άτακτα φυτρωμένου χώρου) και ασφαλώς μπόλικο τσιμέντο. Την εικόνα ολοκληρώνει μια σειρά από χειροποίητα σουρεαλιστικά σε πολλές περιπτώσεις έπιπλα, σχεδιασμένα από το ζευγάρι των δύο ιδιοκτητών. Απολαύστε το εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα παρακάτω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.