Αρχική Αρχιτεκτονική Κατοικία 18.36.54 του Daniel Libeskind.

Κατοικία 18.36.54 του Daniel Libeskind.

by Anna Karataglidou
18.36.54 Private Residence by Daniel Libeskind

Δεκαοκτώ (18) επιφάνειες που ορίζονται από 36 σημεία ενωμένα με 54 γραμμές αποτελούν το σχέδιο του Daniel Libeskind για την ιδιωτική κατοικία 18.36.54. Κατασκευασμένη για μία οικογένεια, η κατοικία 18.36.54 βρίσκεται σε εξοχική περιοχή του Κονέκτικατ. Με μέγεθος περίπου 185 τετραγωνικών μέτρων, η κατοικία αυτή εντάσσεται αρμονικά στο τοπίο χωρίς να χάνει το χαρακτήρα της και το περιβάλλον να την “καταπίνει”.

Στην ομαλή αυτή ένταξη στο περιβάλλον βοήθησε το υλικό του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου το οποίο αποτελείται από φύλλα ανοξείδωτου ατσαλιού, με ανακλαστικότητα και χρώμα μπρονζέ καθρέφτη. Η κατοικία 18.36.54 μοιάζει να αλλάζει μέσα στο πέρασμα του χρόνου, στιγμιαία πολλές φορές, ακολουθώντας τις μεταβολές του καιρού, του φωτός και των εποχών.

Κύρια σχεδιαστική αρχή της κατοικίας 18.36.54 είναι η μορφή μιας κορδέλας που ξετυλίγεται, πεπλατυσμένη όπου χρειάζεται. Η “κορδέλα” δημιουργεί ανοίγματα σε απρόβλεπτα σημεία τα οποία γίνονται το κάδρο μιας υπέροχης θέας προς το τοπίο. Μεγάλες γυάλινες επιφάνειες τοποθετούνται κάθετα στο κτίριο για να ορίσουν το εσωτερικό κομμάτι του σπιτιού από το εξωτερικό.

Ο εσωτερικός χώρος οργανώνεται με βάση μια συνεχή ροή κίνησης. Οι χώροι είναι συνεχόμενοι και διαχωρίζονται διακριτικά χάρις την εσωτερική επένδυση και επίπλωση, και τα δύο στοιχεία κατασκευασμένα στο χέρι, αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη κατοικία και με ξύλο βελανιδιάς της περιοχής. Την κουζίνα την χωρίζει από τους υπόλοιπους χώρους μια μικρή αλλαγή επιπέδου του τσιμεντένιου πατώματος. Η ιδέα της ομαλής και διακριτικής μετάβασης από τον ένα χώρο στον άλλο είναι ορατή και στην μετάβαση από τον εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο, με την εναλλαγή των υλικών, της σκιάς και την ύπαρξη ενδιάμεσου μεταβατικού χώρου στην είσοδο.

Ο Daniel Libeskin είναι διάσημος αρχιτέκτονας, ιδιαίτερα γνωστός για τα χαρακτηριστικά γεωμετρικά και “ακραία” σχέδια του, αν επιτρέπεται ένας συνειρμός σχετικός με τις έντονες ακμές και γωνίες των κτιρίων του. Καινοτόμος στον καιρό του, εκπρόσωπος του μεταμοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική, έχει λάβει έντονες κριτικές για το έργο του όσο έντονη είναι και η αδυναμία που δείχνουν οι ίδιοι οι χρήστες για τα κτίρια του. Το προσωπικό του στούντιο Studio Daniel Libeskind υπάρχει από το 1989 με έδρα την Νέα Υόρκη και παράρτημα συνεργατών στο Μιλάνο. Η κατοικία 18.36.54 είναι δικό του προσωπικό σχέδιο και κατασκευάστηκε το 2010.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.