Αρχική Σπίτι & Design Σαν καταρράκτης: νιπτήρας Abisko από την Eumar.

Σαν καταρράκτης: νιπτήρας Abisko από την Eumar.

by Anna Karataglidou
Abisko washbasin by Eumar

Σαν ένας καταρράκτης, ο εκπληκτικός και γλυπτικός νιπτήρας Abisko της Eumar συλλαμβάνει την ελευθερία και τη απλότητα των παρθένων καταρρακτών και των πηγών νερού που βρίσκονται στα βουνά. Το όνομα του νιπτήρα Abisko είναι εμπνευσμένο από το Εθνικό πάρκο της Σουηδίας Abisko το οποίο μάλιστα φημίζεται ως ένα με τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης.

Ο νιπτήρας Abisko είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Eumar Santhenica και του Σουηδού σχεδιαστή Johan Kauppi μαζί με τον αρχιτέκτονα Lars Sundstrom, ο οποίος αντιπροσωπεύει την εταιρεία design We think από το Gotheburg της Σουηδίας. Η ιδέα του σχεδιασμού προέκυψε όταν οι δύο τους θέλησαν να συλλάβουν την ελευθερία των πηγών και να την εκφράσουν σε αρχιτεκτονική. Δεν θέλησαν να χρησιμοποιήσουν σωλήνες καθώς επιθυμούσαν την ελεύθερη και δημιουργική χρήση του νερού σε σύγκριση με τη χρήση σε συνηθισμένους νιπτήρες.Πράγματι, η γλυπτική μορφή του Abisko washbasin κατορθώνει να συλλάβει την ελευθερία της κίνησης του νερού και των καταρρακτών, όπως παρατηρούνται στη φύση. Παράλληλα μας υπενθυμίζει πόσο νερό σπαταλάμε αλόγιστα στην καθημερινότητά μας. Με τον νιπτήρα Abisko ενθαρρύνεται η ελάχιστη κατανάλωση νερού και μία πιο άμεση σχέση με αυτό.

Χωρίς σωλήνες ή δυνατότητα να γεμίσει μέχρι επάνω, και χωρίς άλλες περιττές λεπτομέρειες, ο νιπτήρας Abisko σημαίνει ελεύθερη και συνετή χρήση του νερού. Η μίνιμαλ προσέγγιση και η φιλοσοφία σχεδιασμού “less is more” (το λιγότερο είναι περισσότερο) είναι φανερή αφού ο νιπτήρας έχει τα λιγότερα δυνατά εξαρτήματα και συνεπώς πολύ χαμηλή ενεργειακή σπατάλη κατά τη διάρκεια της παραγωγής του. Το καθαρό νερό είναι ένα αποκλειστικό και πολύτιμο προϊόν της φύσης το οποίο δεν πρέπει να συγκεντρώνεται σε δοχεία, αλλά να επιστρέφει σε αυτήν. Με το νιπτήρα Abisko πρέπει κανείς να αυτοσχεδιάσει και να βρει το δικό του τρόπο να “πιάνει” το νερό, με προσοχή και οικονομία.

Οι νιπτήρες Abisko αποτελούνται από χυτό συνθετικό μάρμαρο, το οποίο είναι ένα μείγμα που αποτελείται από 80% σκόνη μαρμάρου, “δεμένη” με ένα ειδικό συνδετικό πολυμερές υλικό. Το υλικό αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο σε υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας αντικείμενα μπάνιου, ανθεκτικό, εύκολο στη συντήρηση και ανακυκλώσιμο.

Ο νιπτήρας Abisko Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό στην Έκθεση ISH στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας το 2009 από την Eumar.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.