Αρχική Σπίτι & Design Τραπέζι καθιστικού Ivo-03 από τον Hani Rashid και την Lise Anne Couture για την Meta.

Τραπέζι καθιστικού Ivo-03 από τον Hani Rashid και την Lise Anne Couture για την Meta.

by Andreas Rekopoulos

Το τραπέζι καθιστικού Ivo-03 σχεδιάστηκε από την Asymptote Architecture για λογαριασμό της Βρετανικής εταιρίας Meta, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του αποτελεί μια άσκηση εφαρμοσμένης γεωμετρίας. Το αρχιτεκτονικό δίδυμο Asymptote απαρτίζεται από τον Hani Rashid και την Lise Anne Couture. Σε περίπτωση που το όνομα σας θυμίζει κάτι, ναι ο Hani Rashid έχει συγγένεια με τον super star του σύγχρονου Design, Karim Rashid, είναι ο αδελφός του.

Η τάβλα του τραπεζιού Ivo-03 είναι από καμπυλωτό γυαλί το οποίο ισορροπεί σε μια περίτεχνη κυματιστή βάση. Η κατασκευή της βάσης γίνεται από ένα μασίφ κομμάτι ατσαλιού υψηλής αντοχής, το οποίο σμιλεύεται προσεκτικά στο τελικό του σχήμα. Η μέθοδος αυτή δημιουργεί ένα αντικείμενο με πολύ μεγαλύτερη αντοχή από τα χυτευτά μέταλλα, αλλά φυσικά απαιτεί αμέτρητες εργατοώρες και ένα τεράστιο κομμάτι ατσάλι με αρχικό βάρος πάνω από 5 τόνους.

Όμως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η σκαλισμένη επιφάνεια της βάσης, που κοσμείται από 2.000 πολυεδρικά στοιχεία σε σχήμα διαμαντιού. Η χαρτογράφηση των εδρών έχει γίνει βάση μαθηματικής ακολουθίας και παρότι από μακριά φαίνονται ίδιες, εάν κάποιος προσέξει το τραπέζι καθιστικού Ivo-03 από κοντά θα διαπιστώσει ότι κάθε γωνία είναι διαφορετική. Το γυάλισμα και μόνο του μετάλλου έως το τελικό του φινίρισμα απαιτεί 300 ώρες, καθώς κάθε γωνιακή επιφάνεια τρίβεται ξεχωριστά με το χέρι, μέχρι να επιτευχθεί ένα απολύτως άψογο και ομογενές αποτέλεσμα.

Το Ivo-03 είναι πραγματικά ένα κομψοτέχνημα και η εξαιρετικά περιορισμένη κυκλοφορία του, εγγυάται την συλλεκτική του αξία. Το όνομα του τραπεζιού είναι εμπνευσμένο από ένα τυχαίο γεγονός που συνέβη στην διάρκεια της εξέλιξης του. Τον Σεπτέμβριο του 2007 την ημέρα που η Meta ολοκλήρωσε το 3ο πρωτότυπο του τραπεζιού, το οποίο ήταν και το τελικό, ανακοινώθηκε προειδοποιητική οδηγία για τον τυφώνα Ivo. Έτσι αποφασίστηκε το τραπέζι να ονομαστεί Ivo-03.

Από ότι φαίνεται το δημιουργικό ταλέντο περισσεύει στην οικογένεια Rashid και ο Hani, παρότι δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο Karim έχει παρουσιάσει εξαιρετικές δουλειές τόσο σε αντικείμενα Design, όπως το εντυπωσιακό Ivo-03, όσο και σε project μεγαλύτερης κλίμακας, όπως κτίρια και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων.

Δυστυχώς το Ivo-03 αποτελεί κομμάτι εντυπωσιασμού και όχι εμπορικό προϊόν, καθώς φτιάχνεται αποκλειστικά κατόπιν παραγγελίας και το κόστος του ανέρχεται στο εξωπραγματικό νούμερο των 150.000€.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.