Αρχική Τέχνη Ατμοσφαιρικά έργα τέχνης του ISO Hirofu / Komainu.

Ατμοσφαιρικά έργα τέχνης του ISO Hirofu / Komainu.

by Andreas Rekopoulos
ISO Hirofu / Komainu Art Installation

Ο ISO Hirofu / Komainu προβάλει μέσα από τα έργα του καταστάσεις που συμβαίνουν υπό το πέπλο της νύχτας. Τα δημιουργήματα του Ιάπωνα καλλιτέχνη είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά, όμως έχουν και μια σκοτεινή πλευρά.

Τα έργα τέχνης του ISO Hirofu / Komainu είναι κρεμαστά και αποτελούνται από λάμπες φθορισμού σε γεωμετρικές διατάξεις, από τις οποίες κρέμονται με αλυσίδες διάφορα φτερωτά έντομα. Όταν πέσει η νύχτα και κυριαρχήσει το σκοτάδι, τα έντομα καθοδηγούνται από το φως του φεγγαριού και των άστρων. Όμως η ανθρώπινη παρέμβαση έχει δημιουργήσει πλέον νέες τεχνητές πηγές φωτός. Αυτά τα φώτα μπερδεύουν τα έντομα διότι δεν μπορούν να τις διαχωρίσουν το τεχνητό από το φυσικό φως. Το αποτέλεσμα είναι ότι έλκονται από τα άγνωστα αυτά φώτα και πάνε προς τα πάνω τους, με συχνό αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή τον θάνατο τους.

Η συγκεκριμένη θεματολογία περιλαμβάνει μια σειρά τριών εγκαταστάσεων τέχνης, την “Once Night Falls”, την “Nighthopper” και την “Days In Nights”. Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο καλλιτέχνης είναι ότι ο άνθρωπος έχει αλλάξει πλέον τον ρυθμό της ζωής του. Δεν ξυπνά με την ανατολή, ούτε τελειώνει την ημέρα του με την δύση του ηλίου. Οι σύγχρονες πόλεις βασίζονται σε αμέτρητες τεχνητές πηγές φωτός, όπως τα φώτα των σπιτιών, των δρόμων και των αυτοκινήτων.

Έτσι όταν πέσει το σκοτάδι τα δεδομένα αλλάζουν και το κάποτε σκοτεινό και άγνωστο γίνεται πλέον φωτεινό και γνωστό. Παράλληλα αλλάζουν και τα όρια των πιθανοτήτων, καθώς η δύση του ηλίου δεν σημαίνει πλέον παύση των εξωτερικών δραστηριοτήτων. Τα έντομα έως τώρα δεν μπόρεσαν να καταλάβουν και να προσαρμοστούν στα νέα αυτά όρια. Το επόμενο ερώτημα είναι αν ο άνθρωπος έχει προσαρμοστεί στα νέα δομένα που προσφέρει η τεχνολογία ή εάν τελικά βρισκόμαστε σε μια κατάσταση επικίνδυνης υπερδιέγερσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.