Αρχική Τεχνολογία Intel Ultrabook™ το μέλλον των φορητών υπολογιστών.

Intel Ultrabook™ το μέλλον των φορητών υπολογιστών.

by Andreas Rekopoulos

Η Intel δημιουργεί μια νέα κατηγορία φορητών υπολογιστών, τα Ultrabooks, με τα οποία φιλοδοξεί να δώσει στους χρήστες φορητούς υπολογιστές με άψογο στυλ, βάρος κάτω από 1,4Kg, πάχος κάτω από 20mm και τιμή κάτω από 1000$.

Όπως φαίνεται η Intel αποφάσισε να μην περιμένει τρίτους κατασκευαστές να αναπτύξουν τα Notebook του μέλλοντος και αποφάσισε να οδηγήσει η ίδια τις εξελίξεις. Έτσι δημιούργησε τις προδιαγραφές Ultrabook ώστε να οριοθετηθούν οι στόχοι των συνεργατών της σε λειτουργικότητα αλλά και Design. Οι προδιαγραφές είναι σαφείς, άψογος σχεδιασμός, μεταλλική κατασκευή, μεγάλης διάρκειας μπαταρία, βάρος έως 1,4kg, πάχος έως 2 εκατοστά, άμεση εκκίνηση και σβήσιμο με την χρήση σκληρών δίσκων SSD και κανένας συμβιβασμός στην επεξεργαστική ισχύ.

Εκτός όμως από τις τεχνικές προδιαγραφές ενδιαφέρον έχει και η οικονομική μελέτη. Η Intel θα διαθέσει $300 εκατομμύρια για την επιδότηση των κατασκευαστών σε ανάγκες hardware έτσι ώστε η τιμή απόκτησης να ξεκινά κάτω από 1000$.

Το εγχείρημα ήδη έχει γεννήσει κάποια άκρως εντυπωσιακά μοντέλα όπως το Asus Zenbook, το Acer Aspire S3, το Levovo IdeaPad U300, το Toshiba Portégé Z830 Series και το HP Folio. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το Asus Zenbook UX31 για να δούμε μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητες ενός Ultrabook. Επεξεργαστής Intel® Core™ i7 στα 1,8mhz, μνήμη 4Gb DDR3 1333MHz, σκληρός δίσκος SATAIII SSD έως 256Gb, οθόνη LED 13.3 ίντσες, και όλα αυτά σε μια συσκευή με κέλυφος αλουμινίου και πάχος μόλις 9mm στο πίσω μέρος και 3mm στο εμπρόσθιο! Σύμφωνα με την Asus η μπαταρία έχει διάρκεια πάνω από 7 ώρες, ενώ το Zenbook UX31 είναι φορτωμένο με ποιοτικά περιφερειακά όπως εμπρόσθια κάμερα, Bluetooth 4.0, φωτιζόμενο πληκτρολόγιο και ηχεία ICE power® Sonic Master της Bang & Olufsen. Κάπως έτσι αναμένεται να είναι το μέλλον των Notebooks.

Η Intel (με μια δόση αισιοδοξίας) προσδοκεί αυτή η νέα γενιά Notebooks να αποτελέσει το 40% της αγοράς έως το τέλος του 2012. Πάντως όπως όλα δείχνουν είναι θέμα χρόνου τα Ultrabooks να κατακτήσουν την αγορά. Πέρα από την έλλειψη CD-ROM (που δεν νομίζω ότι είναι πλέον απαραίτητο) προσφέρουν όλες τις λειτουργίες ενός καλού Notebook σε ένα πολύ πιο ελκυστικό πακέτο και από πλευράς εμφάνισης και από πλευράς φορητότητας. Όσον αφορά την συνδεσιμότητα υπάρχουν λύσεις για όλους, καθώς η πλειοψηφία των υλοποιήσεων έχουν τουλάχιστον δύο USB 3.0 ports, θύρα HDMI, multi-card reader, Bluetooth 4.0 και WiFi προδιαγραφών Wireless N.

Βέβαια κλείνοντας το άρθρο οφείλουμε να κάνουμε και μια αναφορά τιμής ένεκεν στο καταπληκτικό MacBook Air της Apple που είναι αδιαμφισβήτητα το πρώτο laptop αυτής της κατηγορίας καθώς κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια. Τώρα μένει μόνο να δούμε πως θα αντεπεξέλθει, διότι ενώ για πολύ καιρό έπαιζε μόνο του, βρέθηκε ξαφνικά με ιδιαίτερα έντονο ανταγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.