Αρχική Διάφορα Hyper Matrix: Μία εκπληκτική κινούμενη εγκατάσταση media.

Hyper Matrix: Μία εκπληκτική κινούμενη εγκατάσταση media.

by Anna Karataglidou
Hyper Matrix media Installation Hyundai Pavillion

Η εγκατάσταση media Hyper Matrix είναι ένα εντυπωσιακό τεραστίων διαστάσεων έργο τέχνης που μεταφέρει τα pixel του ψηφιακού κόσμου σε 3 διαστάσεις.

Γνωρίζουμε ότι καθετί αναλογικό που ψηφιοποιείται μπορεί να διασπαστεί σε μικρά κομμάτια πληροφορίας. Η πραγματικότητα μετατρέπεται και διαιρείται σε απειροελάχιστα pixels στην οθόνη του υπολογιστή, της τηλεόρασης, του κινητού μας. Γίνεται όμως το ψηφιακό pixel να μετατραπεί σε κάτι απτό και αναλογικό; Η εγκατάσταση media Hyper Matrix που δημιουργήθηκε από την καλλιτεχνική ομάδα Jonpasang αποτελεί μια απόπειρα να αποτυπωθούν στο χώρο ακριβώς τέτοια ερωτήματα.

Η εγκατάσταση media Hyper Matrix παρουσιάστηκε στον χώρο της Έκθεσης Yeosu, το 2012 στην Κορέα, ήταν η κύρια ατραξιόν, και ουσιαστικά ο περιβάλλοντας χώρος του περιπτέρου της Hyundai Motor Group. Αποτελείται από έναν γιγαντιαίο σκελετό από ατσάλι ο οποίος στηρίζει χιλιάδες μικρούς μηχανικούς κινητήρες. Οι κινητήρες αυτοί προορίζονται για να θέτουν σε κίνηση ο καθένας από έναν κύβο διαστάσεων 320 επί 320 χιλιοστών. Οι κύβοι αυτοί προεξέχουν από την εσωτερική επιφάνεια του τοίχου του περιπτέρου προς τα μέσα, αλλάζοντας την υφή  και την όψη του.

Οι κύβοι που αποτελούν την εγκατάσταση media Hyper Matrix είναι κατασκευασμένοι από αφρό και διαθέτουν αισθητήρες που επικοινωνούν με τον μηχανισμό κίνησης. Η κίνηση των κύβων είναι μίας κατεύθυνσης, μπρος και πίσω, ωστόσο ο συνδυασμός του συνόλου μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά εντυπωσιακές υφές και όψεις σε τρισδιάστατο επίπεδο.

Η εικαστική εγκατάσταση media Hyper Matrix καλύπτει τρεις επιφάνειες του περιπτέρου, «αγκαλιάζοντας» το κοινό. Στην αρχή οι επιφάνειες μοιάζουν εντελώς λείες και δισδιάστατες. Μόλις όμως ο μηχανισμός τεθεί σε λειτουργία, χιλιάδες τρισδιάστατα στοιχεία / pixel αρχίζουν να κινούνται, να πάλλονται και να σχηματίζουν δυναμικά σχήματα σε τρεις διαστάσεις. Η εγκατάσταση media Hyper Matrix είναι ένα απεριόριστα δυναμικό, κάθετο τοπίο.

Ένα πρόσθετο στοιχείο είναι ότι το κενό μεταξύ των κύβων έχει μείνει στα 5 χιλιοστά, πράγμα που καθιστά όλη την επιφάνεια της εγκατάστασης media Hyper Matrix μία οθόνη προβολής οποιασδήποτε εικόνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.