Αρχική Σπίτι & Design Φωτιστικό Hotel Royal AJ1 από τον Arne Jacobsen.

Φωτιστικό Hotel Royal AJ1 από τον Arne Jacobsen.

by Andreas Rekopoulos

Το Hotel Royal AJ1 είναι ένα πραγματικά κλασσικό κομμάτι Σκανδιναβικού Design. Σχεδιάστηκε από τον θρύλο του Design Arne Jacobsen το 1959 και παραμένει έως σήμερα επίκαιρο και μοντέρνο.

Σχεδιάστηκε αρχικά για το snack bar του ξενοδοχείου Radisson Blu Royal Hotel στην Κοπεγχάγη. Είναι ένα φωτιστικό με πλούσια ιστορία, καθώς στις γυάλινες επιφάνειες του έχουν καθρεφτιστεί τα μάτια της Liza Minelli και έχει στροβιλιστεί ο καπνός από το τσιγάρο του Frank Sinatra. Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του Arne Jacobsen. Όλο το ξενοδοχείο είχε σχεδιαστεί πλήρως από τον Jacobsen, έως την τελευταία λεπτομέρεια. Μέσα από την διαδικασία προκύψαν αρκετά διαχρονικά διάσημα σχέδια και ακόμη και σήμερα παραμένουν αξεπέραστα. Όπως για παράδειγμα το κάθισμα Egg Chair, το κάθισμα Swan και το φωτιστικό Hotel Royal AJ1. Ο σχεδιασμός είναι απλοϊκά ιδιοφυής, τέσσερις επίπεδες επιφάνειες κουμπώνουν μεταξύ τους δημιουργώντας έναν φωτεινό αιωρούμενο κύβο.

Στο αρχικό σχέδιο όλες οι επιφάνειες ήταν γυάλινες, όμως πλέον στους πιο πολλούς χρωματισμούς χρησιμοποιείται ημιδιάφανο ακρυλικό. Το Hotel Royal AJ1 παράγεται από την Δανέζικη εταιρία &tradition και προσφέρεται σε 5 διαφορετικούς χρωματισμούς.

Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι το Radisson Blu Royal Hotel αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το design εσωτερικών χώρων τις δεκαετίες του 60 και του 70. Με ύψος σχεδόν 70 μέτρα ήταν ο πρώτος ουρανοξύστης που χτίστηκε στην Δανία και είναι ένα ορόσημο για την πόλη της Κοπενχάγης.

Δυστυχώς  μετά από αλλεπάλληλες ανακαινίσεις τα κλασσικά κομμάτια του Jacobsen έχουν εξαφανιστεί πλέον από το ξενοδοχείο και έχουν αντικατασταθεί με συνηθισμένα ξενοδοχειακά έπιπλα. Όμως ένα δωμάτιο έχει διατηρηθεί στην αρχική του κατάσταση, είναι το διάσημο δωμάτιο με το νούμερο 606, το οποίο ακόμη διατίθεται προς ενοικίαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.