Αρχική Αρχιτεκτονική Himalayas Center στη Σαγκάη από τον Arata Isozaki.

Himalayas Center στη Σαγκάη από τον Arata Isozaki.

by Andreas Rekopoulos

Το Himalayas Center είναι ένα από τα τοπόσημα της σύγχρονης Σαγκάης, ένα επιβλητικό υπερσύγχρονο κτίριο, κλασσικό δείγμα υβριδικής αρχιτεκτονικής από τον Arata Isozaki.

Το έργο ανατέθηκε στον διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα από την  εταιρία Zendai Group, οι οδηγίες ήταν απλές, το ζητούμενο ήταν ένα «Αριστούργημα που να συνδυάζει αρχιτεκτονική και γλυπτική, ένα “Archisculptural” κτίριο κατάλληλο για την Κίνα του 21ου αιώνα». Με βάση αυτές τις οδηγίες ο Arata Isozaki δημιούργησε ένα πραγματικά μοναδικό κτίριο που θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως αρχιτεκτονικός οργασμός. Η απαλή φόρμα ενός «οργανικού δάσους» εμπεριέχεται ανάμεσα σε συμμετρικές γραμμές και κρυστάλλινους φωτεινούς κύβους. Το Himalayas Center συνδυάζει άψογα το τεχνολογικό στοιχείο, το οργανικό στοιχείο αλλά και την «πνευματική» αύρα των μικρών μοναστηριών που βρίσκονται διάσπαρτα στα Ιμαλάια.

Το «οργανικό δάσος» είναι εμπνευσμένο από τα «κόκκινα βουνά» του Νεπάλ στα σύνορα με το Θιβέτ. Οι δαιδαλώδεις διάδρομοι του συγκεκριμένου κομματιού του κτιρίου σημειολογικά παραπέμπουν στα αμέτρητα κρυφά μονοπάτια των κόκκινων βουνών και οδηγούν σε κρυμμένα ησυχαστήρια Βουδιστών μοναχών.

Μεγάλο κομμάτι των γεωμετρικών όγκων του κτιρίου είναι καλυμμένο με μεταλλικές κατασκευές που θυμίζουν ιδεογράμματα. Οι κατασκευές αυτές είναι πάνελ σκίασης και το μοτίβο που ακολουθούν δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από δείγματα τέχνης που διασώζονται από τον «πολιτισμό Liangzhu» όπως ονομάστηκε ο κινεζικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην Κίνα γύρω στο 3400 – 2250 π.Χ.

Η περιοχή που αναπτύχθηκε είναι η σημερινή περιοχή του Δέλτα του ποταμού Yangtze, δηλαδή η ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης. Από τα κομψοτεχνήματα του πολιτισμού Liangzhu, κυρίως κτερίσματα, ξεχωρίζουν τα σμιλευμένα ορυκτά σμαράγδια, η επιφάνεια των οποίων είναι σκαλισμένη με συγκεκριμένο μοτίβο. Το μοτίβο αυτό λέγεται Taotie και χαρακτηρίζεται από γεωμετρικά σχήματα με συμμετρία στον κάθετο άξονα που θυμίζουν ζωόμορφες μάσκες.  Από αυτά τα μοτίβα φαίνεται εμπνεύστηκε ο Isozaki και τα μετέφερε στα πάνελ των δύο άκρων που πλαισιώνουν το κτιριακό συγκρότημα.

Το κτιριακό συγκρότημα εμπεριέχει μια εντυπωσιακή πληθώρα χώρων, υπηρεσιών και πολιτισμικών χώρων. Διαθέτει τρία πολυτελή ξενοδοχεία, το Venu Himalayas Hotel Shanghai, το Zendai Hotel Yin Zendai Art Hotel. Επίσης μέσα στο συγκρότημα βρίσκεται ένα υπερσύγχρονο μουσείο τέχνης, ένα εμπορικό κέντρο, το θέατρο DaGuan καθώς και αρκετά εστιατόρια, γκαλερί και άλλοι χώροι αναψυχής.

το Zendai Hotel Yin Zendai Art Hotel διακοσμήθηκαν εσωτερικά από τον Λονδρέζο αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Khuan Chew γνωστό για την εντυπωσιακή δουλειά του στο στολίδι του Ντουμπάι, το Burj Al Arab καθώς και το διάσημο ξενοδοχείο Sofitel στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

Το όλο εγχείρημα της κατασκευής του εντυπωσιακού Himalayas Center ήταν έμπνευση του Dai Zhikang, του προέδρου του Zendai Group. Ως επιχειρηματίας, λάτρης των τεχνών, αλλά και γνωστός εκμοντερνιστής ο Dai Zhikang ήθελα η Σανγκάι να αποκτήσει κάτι το διαφρετικό, ένα νέο κτίριο ορόσημο που να μην συναγωνίζεται με τους αμέτρητους ουρανοξύστες της Σαγκάης σε όγκο και ύψος. Έτσι δημιουργήθηκε το  ένα άλλου είδους κτίριο όπου η έμφαση ξεφεύγει από τις εντυπώσεις των όγκων και περνάει στην διαχρονική αξία της τέχνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.