Αρχική Τέχνη Head On από τον Cai Guo-Qiang.

Head On από τον Cai Guo-Qiang.

by Andreas Rekopoulos
Head On by Cai Guo-Qiang

Η εντυπωσιακή εικονιζόμενη εγκατάσταση τέχνης έχει τίτλο Head On και είναι έργο του Κινέζου καλλιτέχνη Cai Guo-Qiang.

Αποτελείται από 99 ομοιώματα λύκων που προσκρούον με δύναμη επάνω σε έναν διάφανο γυάλινο τοίχο, βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένη στο μουσείο Deutsche Guggenheim στο Βερολίνο και έχει φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε πολλά μουσεία και εκθέσεις τέχνης ανά τον κόσμο. Ο γυάλινος τοίχος συμβολίζει την δύναμη των αόρατων δυνάμεων που ορίζουν την συμπεριφορά και την ζωή μας. Φραγμούς όπως η προκατάληψη και η συνήθεια, οι οποίοι επηρεάζουν τα δεδομένα κοινωνικής συμπεριφοράς και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεραστούν.

Οι 99 λύκοι ιπτάμενοι λύκοι κινούνται δίπλα δίπλα σαν αγέλη και προσκρούουν στον γυάλινο τοίχο. Υπάρχει μια πίστη και ένας ηρωισμός στην προσπάθεια τους καθώς πέφτουν επάνω στον τοίχο με δύναμη χωρίς δεύτερη σκέψη και αναστολές, παράλληλα αυτή η ομαδική κίνηση υπογραμμίζει την δύναμη της “μαζικής συμπεριφοράς”.

Ο συμβολισμός όμως έχει και ένα ακόμη νόημα. Σε δεύτερο χρόνο ο Cai Guo-Qiang δείχνει την ροπή των ανθρώπων προς την σφαλερότητα, πολλές φορές κάτω από την πίεση μιας ομαδικής ψυχολογίας. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη “Η επανάληψη των λαθών μας είναι η μοίρα της ανθρωπότητας”.

Το Head On είναι ένα πολύ δυνατό οπτικό ερέθισμα που συμβολίζει την δύναμη των αόρατων φραγμών της σκέψης και της αυτογνωσίας. Είναι υπέρ-ρεαλιστικό εικαστικά, όμως εμπεριέχει ένα αφηρημένο και βαθύ μήνυμα για την ανθρώπινη ύπαρξη και συμπεριφορά.

Ο Cai Guo-Qiang γεννήθηκε το 1957 στην Quanzhou και είναι ένας από τους πλέον ανατρεπτικούς και πρωτοποριακούς κινέζους καλλιτέχνες. Μεταξύ των αμέτρητων διακρίσεων που έχει κερδίσει, το 1996 τιμήθηκε με το βραβείο Hugo Boss, το 1998 κέρδισε το “Χρυσό Λιοντάρι” στην 48η Biennale στην Βενετία και το 2007 πήρε το 7ο βραβείο στον διαγωνισμό Hiroshima Art Prize. Επίσης πολλές εκθέσεις του έχουν βραβευτεί κατά καιρούς από την “Παγκόσμια ομοσπονδία κριτικών τέχνης” ως “καλύτερες ατομικές εκθέσεις” σε πολλά αναγνωρισμένα μουσεία και άλλα ιδρύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.