Αρχική Τεχνολογία Green Samba, ένα ηλεκτρικό Jet Ski από Carbon Fiber.

Green Samba, ένα ηλεκτρικό Jet Ski από Carbon Fiber.

by Andreas Rekopoulos
Green Samba Electric Jet Ski

Τα Jet Ski είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κινηθεί κάποιος το καλοκαίρι και να απολαύσει γρήγορες βόλτες στα νερά του Αιγαίου.

Το Green Samba της Silveira Customs έρχεται κυριολεκτικά να ταράξει τα νερά και να αναβαθμίσει την εμπειρία οδήγησης ενός Jet Ski. Υιοθετεί την φιλοσοφία υψηλών επιδόσεων μέσω χαμηλού βάρους που έχουμε δει σε αυτοκίνητα όπως η Lotus 7 και την μεταφέρει στο νερό. Εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και με βάρος κοντά στα 157 κιλά το Green Samba όχι μόνο είναι ισάξιο σε επιδόσεις με Jet Ski που έχουν την διπλάσια ιπποδύναμη αλλά είναι και εξαιρετικά άμεσο στον χειρισμό.

Όμως η πραγματική καινοτομία είναι ο κινητήρας. Το Green Samba είναι 100% ηλεκτρικό και παρότι η κίνηση μέσα στο νερό απαιτεί ιδιαίτερα υψηλή ροπή, οι ηλεκτροκινητήρες του έχουν αρκετή δύναμη για να του χαρίσουν 65 μίλια τελική ταχύτητα. Επίδοση ισάξια με τα καλύτερα βενζινοκίνητα Jet Ski. Τέλος λοιπόν στην μόλυνση και την ηχορύπανση χωρίς κανέναν συμβιβασμό στις επιδόσεις. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε για την αυτονομία του, μια πλήρης φόρτιση αρκεί για 3 ολόκληρες ώρες παιχνιδιού στην θάλασσα.

Η Αμερικανική εταιρία Silveira Customs ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το carbon fiber σαν υλικό και κατασκευάζει με αυτό διάφορα αντικείμενα για εφαρμογές που είναι σημαντικό το μικρό βάρος. Όπως βαλίτσες, σέλες για αγωνιστικά άλογα και εξαρτήματα για αυτοκίνητα. Πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να μεταφέρει την τεχνογνωσία της στο νερό και να φτιάξει ένα εξαιρετικά ελαφρύ Jet Ski για αγωνιστική χρήση, έτσι δημιουργήθηκε το βενζινοκίνητο Samba XRS. Το επόμενο βήμα ήταν να δοκιμάσουν επάνω στο υπάρχον σκαρί ηλεκτρική κίνηση.

Ξεκινώντας τον πειραματισμό με ηλεκτρική κίνηση οι άνθρωποι της Silveira Customs γρήγορα ανακάλυψαν ότι για να μπορέσει ένας ηλεκτρικός κινητήρας να επιταχύνει ένα Jet Ski μέσα στο νερό απαιτείται τεράστια δύναμη και ως εκ τούτου ένας μεγάλος βαρύς κινητήρας και μια ακόμη πιο βαριά μπαταρία. Μετά από ένα περίπου χρόνο αποτυχημένων πειραματισμών αποφάσισαν ότι η έρευνα τους κινείται σε λάθος κατεύθυνση και αντί να ασχολούνται με τον κινητήρα καλύτερο θα ήταν να ερευνήσουν επάνω σε ένα νέο σύστημα πρόωσης.

Έτσι ανέπτυξαν ένα σύστημα όπου ο κινητήρας είναι και η “προπέλα”. Δηλαδή υπάρχει μόνο ένα κινούμενο μέρος, το οποίο είναι το στέλεχος που έχει επάνω την προπέλα και είναι ταυτόχρονα και το πηνίο του κινητήρα. Μέσω αυτής της τεχνολογίας κατάφεραν με μικρή σχετικά ιπποδύναμη να πετύχουν αρκετή υψηλή πρόωση ώστε το Green Samba να έχει αντίστοιχη επιτάχυνση και τελική ταχύτητα με βενζινοκίνητα Jet Ski που έχουν σαφώς περισσότερη δύναμη. Παράλληλα τοποθέτησαν δύο ηλεκτρικούς κινητήρες τέτοιου τύπου οι οποίοι λειτουργούν σε συνδυασμό με το πηδάλιο και δίνουν στο Green Samba την δυνατότητα να αλλάζει κατεύθυνση ακαριαία.

Τα πλεονεκτήματα ενός ηλεκτροκίνητου Jet Ski είναι πάρα πολλά, αλλά νομίζω τα δύο πιο σημαντικά είναι ότι δεν μολύνει και ότι είναι απολύτως αθόρυβο πράγμα που το κάνει κατάλληλο για διασκέδαση κοντά σε παραλίες με κόσμο.

Η Silveira Customs έχει θέσει ως στόχο την έναρξη παραγωγής μέσα στο 2011 ενώ πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της εταιρίας δήλωσαν πως δεν θέλουν το Green Samba να είναι απλά ένα παιχνίδι για λίγους, αλλά ένα εμπορικά βιώσιμο προϊόν. Για αυτό τον λόγο θα προσπαθήσουν η τιμή του να είναι κάτω από 19000$ (περίπου 14500€), ένα νούμερο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό για τα δεδομένα της αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.