Αρχική Τέχνη Γλυπτά από ανακυκλωμένα ελαστικά του Yong Ho Ji.

Γλυπτά από ανακυκλωμένα ελαστικά του Yong Ho Ji.

by Andreas Rekopoulos

Ο Κορεάτης καλλιτέχνης Yong Ho Ji δημιουργεί απίστευτα γλυπτά χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη παλιά ανακυκλωμένα ελαστικά.

Η θεματολογία του κινείται γύρω από ζώα, υπαρκτά, αλλά και φανταστικά. Η συλλογή περιλαμβάνει από τίγρεις και ρινόκερους έως εντυπωσιακά υβρίδια, όπως διασταύρωση ανθρώπου με λύκο ή αλόγου με αιλουροειδές. Τα δημιουργήματα του Yong Ho Ji είναι εντυπωσιακά, σκοτεινά, ελαφρώς τρομακτικά, αλλά έχουν μια δική τους μοναδική ομορφιά. Εκτός όμως από το στοιχείο του εντυπωσιασμού ιδιαίτερα αξιόλογη είναι και η τεχνική του Κορεάτη. Ο τρόπος που αναπαράγει μύες, ανατομικά στοιχεία και την αίσθηση της κίνησης από τα κομμάτια των ελαστικών είναι τουλάχιστον ιδιοφυείς.

Η επιλογή της χρήσης ανακυκλωμένων υλικών σίγουρα δίνει στην δουλειά του Yong Ho Ji μια οικολογική διάσταση, όμως το concept του, κατά την άποψη μας, έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω από ανάλογες δουλειές άλλων καλλιτεχνών, διότι ο Κορεάτης γλύπτης έχει ταιριάξει απόλυτα την επιλογή του υλικού με το ύφος των γλυπτών. Ουσιαστικά ο Yong Ho Ji σπρώχνει τις δυνατότητες του υλικού επιλογής του, χωρίς όμως να συμβιβάζει την καλλιτεχνική ποιότητα των δημιουργημάτων του.

Παράλληλα τα ελαστικά είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο υλικό στην χρήση του ως πρώτη ύλη για γλυπτική, διότι οι εσωτερικές μεταλλικές ενισχύσεις τα καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολα στην σμίλευση τους σε ένα συγκεκριμένο σχήμα.

Όπως δηλώνει ο καλλιτέχνης σκοπός του είναι να δείξει ότι τα ελαστικά, παρότι δημιούργημα της σύγχρονης κοινωνίας, προέρχονται από την φύση και μπορούν να αναγεννηθούν αποκτώντας μια νέα ζωντανή μορφή (όσο ζωντανά μπορούν να θεωρηθούν βέβαια τα αλλόκοτα πλάσματα που δημιουργεί).

Κάθε γλυπτό χρειάζεται περίπου 3 μήνες για να κατασκευαστεί και οι τιμές πώλησης τους φτάνουν τα 62.000€.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.