Αρχική Τέχνη Γυάλινα γλυπτά από τον Stanislav Libensky.

Γυάλινα γλυπτά από τον Stanislav Libensky.

by Andreas Rekopoulos
Geometric Glass Sculptures by Stanislav Libensky

Ο Stanislav Libensky ήταν ένας από τους πιο δημιουργικούς και πρωτοπόρους καλλιτέχνες της γενιάς του και διακρίθηκε κυρίως για τα γυάλινα γλυπτά του. Γεννημένος στην πρώην Τσεχοσλοβακία το 1921 ο Libensky ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος, όμως σύντομα κατάλαβε ότι το μεγάλο του πάθος είναι το γυαλί.

Ξεκίνησε τις σπουδές του σε μία περιοχή κοντά στα τσεχο-γερμανικά σύνορα και δημιούργησε τα πρώτα του γλυπτά από γυαλί το 1945. Μαζί με την γυναίκα του, την Jaroslava Brychtova αποτελούν σήμερα εμβληματικές μορφές στον χώρο της γλυπτικής γυαλιού.

Ενώ το έργο του Stanislav Libensky πέρασε από διάφορα στάδια εξέλιξης, αυτό που διαχρονικά χαρακτηρίζει τα γλυπτά του είναι ο σεβασμός και η αγάπη για το γυαλί και η συνεχής του προσπάθεια να αναδεικνύει μέσα από τα έργα του τις ποιότητες και το μεγαλείο του. Γλυπτά τολμηρά, στιβαρά, ογκώδη και γεωμετρικά με σχεδόν «τοτεμικά» χαρακτηριστικά, καθηλώνουν τον θεατή τόσο με την κλίμακα όσο και με την καθαρότητα των γραμμών τους. Στέκονται ακλόνητα σαν να είναι πέτρινα αναθήματα, φτιαγμένα από πρωτόγονους λαούς. Κι όμως το υλικό τους, το γυαλί ξεκινώντας από ένα συμπαγή όγκο με λεπτούς χειρισμούς, σχεδόν χειρουργικούς, σκαλίζεται, λεπταίνει, κόβεται και δημιουργεί αντανακλάσεις και ξεχωριστές ποιότητες διαφάνειας.

Ο Stanislav Libensky ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Royal College of Art του Λονδίνου το 1994 και του School of Arts and Crafts της Πράγας το 2001. Κέρδισε πολλά και σημαντικά βραβεία, ενώ το έργο του συναντάται στις σημαντικότερες συλλογές του κόσμου. Πέθανε στην Τσεχία το 2002.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.