Αρχική Σπίτι & Design Φωτιστικά Machine Lights του Frank Buchwald.

Φωτιστικά Machine Lights του Frank Buchwald.

by Andreas Rekopoulos
Machine Lights by Frank Buchwald

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Frank Buchwald ασχολείται με την κατασκευή χειροποίητων φωτιστικών και επίπλων. Όπως δηλώνει ο ίδιος γοητεύεται από την χαρακτηριστική μορφή των μηχανημάτων της βιομηχανικής εποχής και νιώθει μια έλξη προς τα πολύπλοκα μεταλλικά αντικείμενα και τις μηχανές. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα τελευταία του δημιουργήματα, η συλλογή φωτιστικών “Maschinen Leuchten” (Machine Lights στα Αγγλικά), έχουν μια αισθητική που χαρακτηρίζεται από μηχανιστική πολυπλοκότητα.

Τα φωτιστικά Machine Lights μοιάζουν με πολύπλοκους μηχανισμούς που προέρχονται από μια εναλλακτική εκδοχή του παρελθόντος ή έναν άλλο κόσμο παράλληλο με τον δικό μας, ο οποίος εξελίχθηκε κάπως διαφορετικά…..

Ο Buchwald ασχολήθηκε 10 χρόνια με τον σχεδιασμό και την τελειοποίηση της μεθόδου κατασκευής των ιδιαίτερων φωτιστικών του. Ακούγεται υπερβολικό, όμως αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε φωτιστικό έχει πάνω από 200 διαφορετικά εξαρτήματα, πολλά εκ των οποίων φτιάχνονται από τον ίδιο και είναι δουλειά ενός ανθρώπου, καταλαβαίνει την δυσκολία του εγχειρήματος. Ο Buchwald θεωρεί τα δημιουργήματα του “μεταλλικά όντα που έχουν την δική τους φύση”, σίγουρα πάντως τα Machine Lights αποτελούν πολύ ξεχωριστά κομμάτια  και είναι ίσως τα απόλυτα τεχνουργήματα για τους φίλους των ταινιών και μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας.

Τα δημιουργήματα του Buchwald φτιάχνονται σε περιορισμένους αριθμούς, έως 200 κομμάτια το μέγιστο, ενώ κάποια από αυτά είναι απολύτως μοναδικά. Κάθε φωτιστικό φτιάχνεται με το χέρι κατόπιν παραγγελίας του πελάτη και η διαδικασία κατασκευής διαρκεί από 4 εβδομάδες για τα πιο απλά έως μερικούς μήνες για το πιο πολύπλοκα.

Εάν ο αγοραστής έχει ειδικές απαιτήσεις ο καλλιτέχνης είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον πελάτη και να προσθέσει περισσότερους λαμπτήρες, βραχίονες ή άλλα στοιχεία ώστε τo μεταλλικό ον να αποκτήσει την επιθυμητή μορφή. Οι τιμές για τα 12 προκαθορισμένα σχέδια κυμαίνονται από 2.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με το μοντέλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.