Αρχική Τέχνη “Forever Bicycles” μία εικαστική εγκατάσταση από τον Ai Weiwei.

“Forever Bicycles” μία εικαστική εγκατάσταση από τον Ai Weiwei.

by Andreas Rekopoulos
Forever Bicycle by Ai Weiwei

H “Forever Bicycles” είναι μία εικαστική εγκατάσταση από τον διασημότερο Κινέζο εικαστικό, τον Ai Weiwei. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο που δημιουργήθηκε εξολοκλήρου στη Νέα Υόρκη για να εκτεθεί στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Ταϊπέι (TFAM).

Για τη δημιουργία της “Forever Bicycles” o Ai Weiwei χρησιμοποίησε περισσότερα από 1000 ποδήλατα, σκελετούς και λάστιχα, καταλαμβάνοντας τον κύριο χώρο του μουσείου. Τα ποδήλατα δεν έχουν σέλες, ούτε τιμόνια και πλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα τεράστιο σύμπλεγμα – έναν τρισδιάστατο λαβύρινθο, που ξεκινά από το πάτωμα και φτάνει ως την οροφή του χώρου.

Τα ποδήλατα παρουσιάζονται σε παράταξη και σχηματίζουν σειρές που η μία διαδέχεται την άλλη χωρίς οι σκελετοί και οι ρόδες να παρεκκλίνουν από την παράλληλο. Αυτή η σταθερότητα και η παραλληλία που παραπέμπει σε γιγαντιαία έκθεση ποδηλάτων, μετατρέπεται σε ένα ιλουζιονιστικό παιχνίδι μέσα από την κίνηση του επισκέπτη-θεατή.  Όσο ο θεατής περιηγείται στον χώρο και αλλάζει οπτικές γωνίες θέασης, η κλίμακα των στοιχείων μεταβάλλεται διαρκώς. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο θεατής «ενεργοποιεί» την εγκατάσταση με την κίνησή του.

Ο Ai Weiwei μετατρέπει, μέσα από το έργο αυτό, ένα καθημερινό αντικείμενο, ένα όχημα, σε μία αφαιρετική φόρμα. Φυσικά δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου αντικειμένου, καθώς το ποδήλατο είναι το σήμα κατατεθέν της πατρίδας του, της Κίνας, άμεσα συνδεδεμένο, τόσο με την καθημερινή δραστηριότητα, όσο και με την πολιτισμική της παράδοση.

Ο τίτλος της αναδρομικής έκθεσης του Ai Weiwei, η οποία συνόδευε την εικαστική εγκατάσταση με τίτλο “Forever Bicycles”, ήταν “Absent (Απών)” καθώς ο ίδιος δεν επιτρεπόταν να ταξιδέψει στην Κίνα ώστε να παραστεί στην Ταϊπέι το διάστημα εκείνο.

O Ai Weiwei είναι ο σημαντικότερος σύγχρονος Κινέζος καλλιτέχνης. Πολυσχιδής και ανεξάντλητος ασχολείται με τη γλυπτική, τις εγκαταστάσεις, την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο, την κοινωνική και πολιτική κριτική. Το 2008 εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο τόσο για την καλλιτεχνική, όσο και για την ακτιβιστική του δραστηριότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.