Αρχική Τέχνη Το έργο του φωτογράφου Jean Paul Goude.

Το έργο του φωτογράφου Jean Paul Goude.

by Andreas Rekopoulos
Jean-Paul Goude

O Jean Paul Goude (1940-) είναι ένας σύγχρονος θρύλος στο χώρο της διαφήμισης. Φωτογραφία, εικονογράφηση, γραφιστική, ακόμη και σκηνοθεσία, είναι αντικείμενα με τα οποία έχει ασχοληθεί και έχει γίνει διάσημος σ’ όλο τον κόσμο.

Από τον καιρό που εργαζόταν για το περιοδικό Esquire στη Νέα Υόρκη, μέχρι την πιο πρόσφατη δουλεία του, την διαφημιστική καμπάνια των Galleries Lafayette του Παρισιού, ο Goude δεν σταματά να προκαλεί τις εντυπώσεις και την έκπληξη. Η Chanel, η Kodak, η  Perrier, η Citroen και πολλές άλλες, είναι μερικές από τις εταιρίες με τις οποίες εργάστηκε ο Goude, διατηρώντας μία θέση στην κορυφή της διαφήμισης για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Το έργο του διάσημου Γάλλου ξεχωρίζει για το εντελώς προσωπικό στυλ του, αλλά και το ιδιότροπο χιούμορ που εκφράζεται μέσα από αυτό.

Έχοντας σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού, ξεκίνησε αμέσως την καριέρα του ως εικονογράφος, ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια του αμερικάνικου περιοδικού Esquire, εγκαθιδρύοντας τη φήμη του στην Αμερική στην ηλικία των 25 χρόνων.

Στη νυχτερινή ζωή της Νέας Υόρκης και στο Studio 54, του Andy Warhol και της παρέας του, ήταν που γνώρισε την Grace Jones η οποία τότε εργαζόταν ως μοντέλο. Θα εξελισσόταν σε μουσικό και perfomer και φυσικά στην πιο αναγνωρίσιμη και επιδραστική μούσα του Goude. Έγινε ο μάνατζερ της και ο εραστής της, ένας σύγχρονος Πυγμαλίων. Δημιούργησε αξέχαστες εικόνες της Jones, οργάνωσε φαντασμαγορικά shows και επιμελήθηκε μερικά από τα πιο ριζοσπαστικά εξώφυλλα δίσκων, σε μια εποχή που η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας των υπολογιστών, απουσίαζε ακόμη και από σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Jean Paul Goude έχει αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια των Galleries Lafayette του διασημότερου πολυκαταστήματος στο Παρίσι. Με φωτογραφίες που μοιάζουν να αφηγούνται τις περιπέτειες χαρακτήρων βγαλμένων από βιβλία και γιαπωνέζικα κόμιξ, ο Goude ελεύθερος από κάθε περιορισμό ακροβατεί ανάμεσα στην φαντασία κα την πραγματικότητα. Προτείνει εικόνες καλλιτεχνικές  που έχουν βγει από τον κόσμο του ονείρου και του παραμυθιού παραμερίζοντας την πεζότητα που συνήθως συνοδεύει τον κόσμο της διαφήμισης.

Ο Jean Paul Goude έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο ευφυής και ανορθόδοξος «εικονοποιός» στο χώρο της διαφήμισης ενώ πολλοί κατατάσσουν το έργο του στο αμιγώς καλλιτεχνικό κομμάτι της δημιουργικής έκφρασης. Ο ίδιος δηλώνει ότι ακόμη και σήμερα αδυνατεί να δώσει έναν τίτλο στο αντικείμενο εργασίας του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.