Αρχική Σπίτι & Design Επιτραπέζιο φωτιστικό Ingo Maurer Jetzt.

Επιτραπέζιο φωτιστικό Ingo Maurer Jetzt.

by Andreas Rekopoulos

Το επιτραπέζιο φωτιστικό Jetzt σχεδιάστηκε το 2009 από τον Axel Schmid για την πρωτοποριακή Γερμανική εταιρία Ingo Maurer και συνδυάζει ξεχωριστό Design με υψηλή τεχνολογία.

Η βάση του Jetzt αποτελείται από ένα μινιμαλιστικό αλουμινένιο τρίποδο. Ο σχεδιασμός έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περισσεύει καθόλου περιττό υλικό. Ολόκληρη η βάση φτιάχνεται από ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι μετάλλου το οποίο κόβεται με laser και κάμπτεται σε τέσσερα σημεία, σχηματίζοντας το χαρακτηριστικό αυτό τρίποδο.

Ο φωτισμός παρέχεται από δύο λυχνίες Led, οι οποίες χρησιμοποιούν την αλουμινένια βάση του φωτιστικού ως ενεργή ψήκτρα. Το Jetzt είναι το πρώτο φωτιστικό που χρησιμοποιεί λυχνίες Led υψηλού voltage. Έτσι δεν χρειάζεται μετασχηματιστή και τραβάει ρεύμα απευθείας από την πρίζα, όπως θα έκανε ένα απλό φωτιστικό. Από το 2010 το Ingo Maurer Jetzt αποτελεί κομμάτι τις μόνιμης συλλογής του MoMa της Νέας Υόρκης.

Το  Ingo Maurer Jetzt είναι μια άσκηση στον απόλυτο μινιμαλισμό και ταυτόχρονα ένα ιδιαίτερα οικολογικό σχέδιο. Τα φωτιστικά Led είναι έχουν ήδη εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, όμως το Jetzt  προχωράει ένα βήμα παραπάνω, καθώς δεν  απαιτεί μετασχηματισμό του ρεύματος και μπορεί να τραβήξει απευθείας ρεύμα υψηλής τάσης. Παράλληλα η ελάχιστη κατανάλωση πρώτων υλών που απαιτεί η κατασκευή του ενισχύει ακόμη παραπάνω την οικολογική του διάσταση.

Ένα ακόμη διαχρονικό σχέδιο από τον Ingo Maurer (και τον Axel Schmid) με ξεχωριστό στυλ και πρωτοποριακή τεχνολογία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.