Αρχική Αρχιτεκτονική Εκθετήριο Porsche Pavilion από τους Henn Architekten.

Εκθετήριο Porsche Pavilion από τους Henn Architekten.

by Anna Karataglidou
Porsche Pavillion in Autostadt

Το εκθετήριο Porsche Pavilion βρίσκεται στο θεματικό πάρκο Autostadt της πόλης Wolfsburg και αποδεικνύει την σημασία που έχει η Porsche για τον όμιλο Volkswagen. Δώδεκα χρόνια μετά τα εγκαίνια του πάρκου Wolfsburg, το αρχιτεκτονικό γραφείο Henn Architekten κλήθηκε να δημιουργήσει ένα οικοδόμημα με ιστορική και συμβολική σημασία. Ο σχεδιασμός του Porsche Pavilion υπονοεί τις κοινές ρίζες μεταξύ Porscheκαι Volkswagen, που θα συνεχίσουν να τις ενώνουν και στο μέλλον.

Το οργανικά σχεδιασμένο κτίριο βρίσκεται στον κεντρικό άξονα του πάρκου, ακριβώς απέναντι από το εκθετήριο της Volkswagen. Διαθέτει 400 μ² με χώρους για εκθέσεις και παρουσιάσεις, ενώ η χαρακτηριστική του σιλουέτα ξεχωρίζει ήδη ανάμεσα στο καταπράσινο τοπίο του πάρκου.

Πηγή έμπνευσης του σχεδίου ήταν το ίδιο το λογότυπο της Porsche. Καμπύλη γραμμή με δυναμισμό αλλά γραφιστική και απέριττη. Έτσι και το κέλυφος του Porsche Pavilion κατορθώνει να απεικονίσει το δυναμισμό της οδήγησης σε μία ενιαία, χωρίς “ραφές”, μορφή. Οι καμπύλες του κτιρίου θυμίζουν τις καμπύλες των αυτοκινήτων της Porscheπου τόσοι έχουν ερωτευτεί.

Οι Henn Architekten επέλεξαν πάνελ από ματ ανοξείδωτο ατσάλι που ταιριάζει οπτικά με τη βάση για πρόσθετη ενότητα. Παράλληλα η ανακλαστικότητα του μετάλλου, ακόμη και στην ματ μορφή του, κάνει το κτίριο να ακολουθεί τις αλλαγές των καιρικών φαινομένων. Χρησιμοποιήθηκαν περίπου 620 μεταλλικά φύλλα προσαρμοσμένα σε μεταλλικό σκελετό που συναρμολογήθηκε από προκατασκευασμένα κομμάτια.

Η μορφή του κτιρίου ακολουθεί την κεντρική ιδέα του σχεδιασμού μιας συνεχούς ροής που συνδυάζει τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο. Η καμπυλωτή στέγη κρέμεται πάνω από την τεχνητή λίμνη, εξασφαλίζοντας άρτια ακουστική και θέσεις για τους επισκέπτες. Τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου την ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες τοπίου WES, Οι οποίοι κλήθηκαν να το εντάξουν στο σύνολο του πάρκου Autostadt.

Στο εσωτερικό ο χώρος αφήνει τον επισκέπτη να περιηγηθεί ακολουθώντας εσωτερικές ράμπες και να ενημερωθεί για την ιστορία της Porsche. Το κάτω μέρος έχει αφιερωθεί στην Original Porsche, το πρώτο 356 μοντέλο που κατασκευάστηκε το 1948, και σε 25 ασημένια μοντέλα – αντίγραφά του στο 1:3 του κανονικού μεγέθους. Την επιμέλεια του εκθετηρίου του εσωτερικού ανέλαβε η ομάδα μελετών HG Merz Architekten.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.