Αρχική Τέχνη Εικαστική Εγκατάσταση “What Lies Beneath” της Gabby O’Connor.

Εικαστική Εγκατάσταση “What Lies Beneath” της Gabby O’Connor.

by Anna Karataglidou
What Lies Beneath Artistic Installation Iceberg inspired

Η εικαστική εγκατάσταση “What Lies Beneath” της Gabby O’Connor είναι μία φωτιστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από τα παγόβουνα της ανταρκτικής φτιαγμένη εξολοκλήρου από χαρτί.

Το εντυπωσιακό έργο What Lies Beneath φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην City Gallery του Wellington (Νέα Ζηλανδία) το 2011. Κάθε φορά η μορφή προσαρμόζεται στις διαστάσεις και στις ανάγκες του χώρου. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε ανοιχτή οροφή με τζάμι και το έργο έχει μέγεθος ακριβώς όσο και η ηλιοροφή. Ο φυσικός φωτισμός ενισχύθηκε με την προσθήκη πρόσθετων λαμπτήρων φθορισμού, ενώ όλο το έργο πριν τοποθετηθεί είναι τόσο μικρό που χωράει σε μια βαλίτσα.

Αυτό είναι και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής εγκατάστασης. Ολόκληρο το έργο είναι κατασκευασμένο από τα πιο ταπεινά υλικά: χαρτομάντηλα, μπογιά και συρραπτικό! Η Gabby O’Connor χρησιμοποίησε μπογιά σε σπρέι για να ενισχύσει την αντοχή των συνηθισμένων φύλλων χαρτομάντηλου. Οι αποχρώσεις που επέλεξε ήταν μπλε και πράσινου χρώματος ώστε να αναπαραστήσει τους χρωματισμούς των φυσικών παγόβουνων της Ανταρκτικής. Κατόπιν, μελετώντας προσεκτικά τις διαστάσεις του κάθε χώρου έκθεσης, οργανώσε τις κρυσταλλικές μορφές και τις στερέωσε με συρραπτικό.

Η εικαστική εγκατάσταση εκφράζει ένα δημοφιλή συμβολισμό του παγόβουνου, που σχετίζεται με την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το προφανές. Το παγόβουνο μας αποκαλύπτει μόνο την κορυφή του, η οποία μπορεί να είναι προκλητικά μικρότερη σε σχέση με τον όγκο που κρύβεται κάτω από τον νερό. Η εγκατάσταση “What Lies Beneath” συμβολίζει και παρουσιάζει στον επισκέπτη όλα αυτά που είναι κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια.

Το έργο εκτέθηκε στην συνέχεια σε κομμάτια σε μέρη στη Νέα Ζηλανδία (House of  Waiwera) αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο (North Wall, Oxford). Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να εκτίθεται σε επιλεγμένα μέρη ανά τον κόσμο.

Σαν συνέχεια του project η καλλιτέχνης δημιούργησε και δεύτερο μέρος το οποίο αποκαλεί “What Lies Beneath-the return” και εκφράζει την επιστροφή χαμένων εξερευνητών της παγωμένης ηπείρου, τους οποίους ταξιδεύουν τα παγόβουνα και τους επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Αυτή η εγκατάσταση δίνει έμφαση στο ταξίδι του παγόβουνου και το πώς αυτό θρυμματίζεται στην πορεία.

Η Gabby O’Connor είναι μία Αυστραλή καλλιτέχνιδα που αγαπάει την τέχνη και την επιστήμη. Είναιαπόφοιτοςτου Victorian College of Arts της Μελβούρνης και έπειτα του college of Fine Arts του Sydney. Τα τελευταία 13 χρόνια ζει και εργάζεται στη Νέα Ζηλανδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.