Αρχική Αρχιτεκτονική Εγκατάσταση Φωτός Arcades των Troika.

Εγκατάσταση Φωτός Arcades των Troika.

by Anna Karataglidou
Arcades by Troika, Kortijk Interieur 2012

Η εγκατάσταση φωτός Arcades είναι ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό έργο των Troika που χρησιμοποιεί το φως σαν στοιχείο αρχιτεκτονικής.

Κεντρική ιδέα του έργου Arcades, το οποίο οι Troika εντάσσουν σε ένα ευρύτερο project με το τίτλο “future primitives” (μελλοντικά αρχέτυπα), είναι η διερεύνηση των ορίων μεταξύ του φυσικού και του άυλου, ή καλύτερα του μη-απτού. Η εγκατάσταση φωτός Arcades προοριζόταν για ένα συγκεκριμένο χώρο και στήθηκε αποκλειστικά εκεί. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε σε ένα κτίριο της ιστορικής συνοικίας Buda (Kortrijk) της Βελγικής πόλης Courtray το οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε σαν στάβλος.

Η εγκατάσταση φωτός Arcades φιλοξενήθηκε στα πλαίσια της Biennale της πόλης Kortrijk (Interieur 2012) και είναι μία δημιουργία των Conny Freyer, Eva Rucki (Γερμανία) και Sebastien Noel (Γαλλία). Οι τρεις σχεδιαστές δημιουργούν μαζί στο Λονδίνο και είναι γνωστοί με την επωνυμία Troika.

Το Arcades αποτελείται από 14 στήλες φωτός οι οποίες διαθέτουν από ένα φακό τύπου φρέσνελ ο οποίος μεταβάλλει την σφαιρική εκτροπή του φωτός όταν αυτή προσπίπτει στο εστιακό του σημείο. Ο φακός αυτός στην ουσία το κάνει να λυγίζει σε σχήμα υπερβολικής καμπύλης, μία καμπύλη που ακολουθούν και οι αψίδες των γοτθικών κτιρίων. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό με τις ακτίνες φωτός να σχηματίζουν μια στοά από αψίδες γοτθικού ρυθμού “κτισμένες” με φως! Η «ύλη» δεν είναι πλέον κάτι το απτό, αλλά κάτι το οπτικό!

Η φωτιστική αυτή εγκατάσταση εκφράζει την φιλοσοφία των καλλιτεχνών που την δημιούργησαν. Έτσι φαίνεται να παίρνει έναν πειραματικό χαρακτήρα και να διερευνά στοιχεία των φυσικών επιστημών και της φιλοσοφίας μέσα από αρχές που εφαρμόζονται στην γλυπτική, την αρχιτεκτονική και την τέχνη. Οι όγκοι που βλέπεις αλλά δεν μπορείς να αγγίξεις δημιουργούν μια μεταφυσική αίσθηση και δίνουν τροφή για σκέψη για τα άυλα όρια της αρχιτεκτονικής. Είναι επίσης και μία εξαιρετικά πολύτιμη εμπειρία για το θεατή που αισθάνεται ένα δέος να κινείται κάτω από τις αψίδες “φαντάσματα”. Όπως θα δείτε και στις εικόνες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το αποτέλεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.