Αρχική Τεχνολογία Denny: Το Ποδήλατο του Μέλλοντος.

Denny: Το Ποδήλατο του Μέλλοντος.

by Anna Karataglidou
Denny Bicycle Teague

Το ποδήλατο του μέλλοντος φαίνεται να είναι το ποδήλατο Denny των σχεδιαστών της Teague, από το Seattle των ΗΠΑ.

Ο σχεδιασμός του είναι και μίνιμαλ αλλά και λειτουργικός αφού προβλέπει να διευκολύνει όσο γίνεται περισσότερο τη χρήση του ποδηλάτου. Χωρίς την ανάγκη να αλλάζει κανείς ταχύτητες, να κάνει πετάλι στις ανηφόρες ή να χρειάζεται να θυμηθεί να πάρει μαζί του κλειδαριά, το ποδήλατο Denny δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη για να το κάνεις το κύριο μέσο μεταφοράς σου.

Οι σχεδιαστές της Teague δημιούργησαν το Denny για να συμμετάσχει στο Bike Design Project, έναν διαγωνισμού σχεδιασμού ποδηλάτων υπό την αιγίδα της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης Oregon Manifest. Το project είχε στόχο το σχεδιασμό του απόλυτου ποδηλάτου πόλης. Το σχέδιο υλοποιήθηκε με την πολύτιμη συνδρομή του εξειδικευμένου εργαστηρίου κατασκευής ποδηλάτων Taylor Sizemore (Sizemore Bicycle). Το ποδήλατο Denny ξεχώρισε και διακρίθηκε ανάμεσα από τα συνολικά πέντε μοντέλα που δημιουργήθηκαν από πέντε ξεχωριστές εξειδικευμένες ομάδες.

Από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του ποδηλάτου Denny είναι ότι η λαβή του τιμονιού αποτελεί στην ουσία και την κλειδαριά του, με διπλή λειτουργία. Η λαβή είναι ένα αποσπώμενο ορθογώνιο στεφάνι. Μπορεί κανείς να την αφαιρέσει εντελώς για να κλειδώσει το ποδήλατο από το σκελετό του, ή να την ανοίξει μόνο από τη μια μεριά και να ασφαλίσει προσωρινά το ποδήλατο από το πάνω μέρος.

Το Denny διαθέτει μία καλαίσθητη θήκη, στη θέση του κλασικού “καλαθιού” για να τοποθέτηση και μετακίνηση πραγμάτων, ενώ από τα πιο μίνιμαλ στοιχεία του σχεδιασμού του είναι ο εντυπωσιακά λιτός λασπωτήρας στο πίσω μέρος της ρόδας, ο οποίος δεν κρατάει απλά την λάσπη, βουρτσίζει στην ουσία το λάστιχο και το καθαρίζει εντελώς. Οι γραμμές του ποδηλάτου είναι πραγματικά λιτές, ανάλαφρες και υπέροχα φρέσκες!

Πέρα από το design όμως, το ποδήλατο Denny διαθέτει και εξαιρετικά προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, με πιο σημαντικά την ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κίνηση και τις αυτόματες ταχύτητες. Ο συνδυασμός αυτών των δύο κάνει την χρήση του ποδηλάτου πανεύκολη και τα ανηφορικά σημεία της πόλης παιχνιδάκι.

Το ποδήλατο φορτίζει από μία μπαταρία κρυμμένη στο χώρο αποσκευών, η οποία αποσπάται και επαναφορτίζει. Εκτός από την υποβοήθηση στο πεντάλ, η μπαταρία δίνει ρεύμα στο ενσωματωμένο πίσω φως αλλά και στα φώτα flash, ελληνιστική δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης, τοποθετημένα επίσης στο “καλαθάκι”. Τέλος το Denny διαθέτει και μπροστινό φωτιστικό σώμα το οποίο ανάβει αυτόματα με την κίνηση ώστε να είναι ορατό και την ημέρα, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στο ποδήλατο Denny έχει δοθεί ο τίτλος ποδήλατο του μέλλοντος, και δίκαια. Προς το παρόν είναι σε φάση πρωτοτύπου, ωστόσο αναμένεται να βγει στην παραγωγή στο… μέλλον. Έως τότε μπορείτε να απολαύσετε το πρωτότυπο σε λειτουργία στο παρακάτω βίντεο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.