Αρχική Τεχνολογία Ματιά στο μέλλον της ναυπηγικής από την Code-X.

Ματιά στο μέλλον της ναυπηγικής από την Code-X.

by Andreas Rekopoulos
Code-X Yacht

Η Ελβετική εταιρία Code-X προσφάτως παρουσίασε ένα από τα πλέον πρωτότυπα γιοτ. Το μήκους 14.5 μέτρων σκάφος είναι τύπου καταμαράν και θυμίζει κάτι από μαχητικό αεροπλάνο stealth, ενώ χαρακτηρίζεται από έντονα φουτουριστικό αλλά και μινιμαλιστικό design.

Αυτό όμως που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι οι τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται. Το σκαρί είναι φτιαγμένο από carbon/Kevlar και όλες οι γυάλινες επιφάνειες αποτελούνται από κρύσταλλα τα οποία η κατασκευάστρια εταιρία χαρακτηρίζει ως “φωτοτροπικής-σκίασης” καθώς έχουν ηλεκτρονικά ελεγχόμενη σκίαση, ενώ η πλοήγηση του σκάφους γίνεται με “touch control”.

Για την κίνηση του χρησιμοποιεί διπλούς κινητήρες formula 1 της Ilmor με απόδοση 710hp έκαστος, σε συνδυασμό με δύο ηλεκτροκινητήρες. Η τελική του ταχύτητα φτάνει τους 90 κόμβους με την χρήση των βενζινοκινητήρων, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα “cruising” με 9 κόμβους αποκλειστικά με την χρήση των ηλεκτροκινητήρων.

Η Code-X όμως έχει και οικολογικές ανησυχίες, το καταμαράν εξοπλίζεται με τα δικά του φωτοβολταϊκά πάνελ τα οποία παρέχουν ρεύμα στον κλιματισμό, το υδρομασάζ και τον φωτισμό που γίνεται με λυχνίες τύπου LED. Επίσης όταν οι μπαταρίες “ιόντων λιθίου” που τροφοδοτούν τους ηλεκτροκινητήρες αδειάσουν, επαναφορτίζονται υβριδικά μέσω των βενζινοκινητήρων αλλά και από τα ηλιακά πάνελ.

Το πιο καλό όμως το αφήσαμε για το τέλος. Όταν το Code-X χρειαστεί να σταθμεύσει δεν είναι απαραίτητο να ρίξει άγκυρα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιήσει την “εικονική άγκυρα”! Η τεχνολογία “Virtual Anchor” παίρνει δεδομένα από ενσωματωμένα γυροσκόπια και το GPS του σκάφους και δίνει εντολές στους ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι παρέχουν την κατάλληλη ώθηση ώστε το σκάφος να παραμένει σταθερό και οριζόντιο ακόμα και όταν έχει αέρα και θαλάσσια ρεύματα.

Ούτε λόγος για την τιμή απόκτησης, αλλά όσοι ενδιαφέρεστε φαντάζομαι μπορείτε εύκολα να πεταχτείτε μέχρι την Λίμνη της Λουκέρνης στην Ελβετία όπου εδρεύει η Code-X και να το συζητήσετε από κοντά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.