Αρχική Τέχνη Ένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο Εγκατάσταση Φωτός στις Βρυξέλλες.

Ένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο Εγκατάσταση Φωτός στις Βρυξέλλες.

by Andreas Rekopoulos
Christmas Tree Light Installation in Brussels

To 2012 στις Βρυξέλλες το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο είχε αντικατασταθεί από μία πρωτοποριακή εγκατάσταση φωτός. Οι πολίτες της Βελγικής πρωτεύουσας καθώς και οι επισκέπτες της πόλης είχαν τη χαρά να απολαμβάνουν ένα έργο σύγχρονης τέχνης τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Στη θέση του παραδοσιακού δέντρου που δέσποζε μέχρι τα Χριστούγεννα του 2011 στην Grand Place των Βρυξελλών παρουσιάστηκε πέρσι ένα πανύψηλο δέντρο εγκατάσταση φωτός φτιαγμένο από φωτεινούς κύβους. Γύρω από το εντυπωσιακό κονστρουκτιβιστικό δέντρο των 25 μέτρων υπήρχαν και τα πατροπαράδοτα δέντρα που συνηθίζονται σε όλους τους δημόσιους χώρους και τις πλατείες των πόλεων. Οι επισκέπτες ήταν ελεύθεροι να σκαρφαλώσουν μέχρι την κορυφή του και να απολαύσουν την θέα της πόλης.

Οι δημιουργοί πίσω από αυτήν την καθηλωτική κατασκευή με τίτλο “Abies Electronicus” είναι οι «1024 Architecture» από τη Γαλλία. Κάθε βράδυ η ατσάλινη εγκατάσταση έπαιρνε ζωή μέσα από την εναλλαγή μουσικών κομματιών. Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και σύγχρονη μουσική συνόδευαν τις αλλαγές στον φωτισμό του δέντρου και παρότριναν τους επισκέπτες να απολαύσουν μία νέα αστική και άκρως χριστουγεννιάτικη εμπειρία.

Δυστυχώς η αποδοχή του “ηλεκτρονικού δέντρου” δεν ήταν καθολική και 25.000 άνθρωποι δήλωσαν διαδικτυακά την δυσαρέσκεια και την αντίθεσή τους με το σύγχρονο χριστουγεννιάτικο δέντρο των Βρυξελλών. Ορισμένοι μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι προσβάλλει το πνεύμα των Χριστουγέννων και την παράδοση. Έτσι το πρωτοποριακό αυτό δέντρο-γλυπτό έχει επιβιώσει μόνο ως φωτογραφία, σε κάποια blog, όπως αυτό που διαβάζετε.

Η διοίκηση της πόλης πάντως είχε ταχθεί σαφώς υπέρ του εγχειρήματος τονίζοντας ότι το θέμα της χρονιάς ήταν το «φως» και το σύγχρονο δέντρο αναδείκνυε την avant-garde πλευρά των Βρυξελλών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.