Αρχική Σπίτι & Design Μαχαίρια Chef της Chroma, design by F.A. PORSCHE.

Μαχαίρια Chef της Chroma, design by F.A. PORSCHE.

by Andreas Rekopoulos

Ένα κοφτερό και εργονομικό μαχαίρι είναι ίσως το πιο σημαντικό και σίγουρα το πιο αγαπημένο εργαλείο ενός Chef, είτε είναι επαγγελματίας είτε χομπίστας.

Τα Ιαπωνικά μαχαίρια είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα για την ποιότητα τους καθώς οι Ιάπωνες έχουν βαθιά παράδοση στην μεταλλουργία. Οι ιάπωνες μεταλλουργοί έχουν αναγάγει την σφυρηλάτηση και το ακόνισμα της λεπίδας σε μορφή τέχνης εδώ και εκατοντάδες χρόνια, από την εποχή ακόμη των διάσημων σπαθιών Katana. Βέβαια οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί φτιάχνουν επίσης εξαιρετικά μαχαίρια που συνήθως χαρακτηρίζονται από ανώτερη εργονομία και design, αλλά ως επί το πλείστον δεν διακρίνονται για την σκληρότητα και την κόψη της λεπίδας τους.

Η σειρά μαχαιριών type 301 της Chroma γεφυρώνει το χάσμα, παντρεύοντας την Ιαπωνική παράδοση με το Ευρωπαϊκό design. Για τον σχεδιασμό της σειράς type 301 η Chroma επιστράτευσε την Porsche Design η οποία δούλεψε σε στενή συνεργασία με τον διάσημο σεφ “Jörg Wörther” για να εξελίξει το τελικό σχήμα των μαχαιριών, με γνώμονα την εμφάνιση αλλά και την χρηστικότητα. Το αποτέλεσμα είναι ένα μαχαίρι που κόβει με χειρουργική ακρίβεια, με λαβή και ζύγισμα τόσο μελετημένα ώστε ο χρήστης να το νιώθει σαν προέκταση του χεριού του.

Τα μαχαίρια Chef type 301 ακολουθούν πιστά την Ιαπωνική φιλοσοφία που θέλει τα μαχαίρια ελαφριά και ευέλικτα και υπολογίζει περισσότερο στην κόψη του μαχαιριού για εύκολο κόψιμο και όχι τόσο στην υποβοήθηση που προσφέρει ένα βαρύ μαχαίρι. Είναι κατασκευασμένα από ατσάλι τύπου (το μαντέψατε) 301, ένα σχετικά ελαφρύ υλικό το οποίο όμως έχει σκληρότητα βαθμού 56-58 στον πίνακα σκληρότητας υλικών του Rockwell. Πράγμα που καθιστά τα type 301 σκληρότερα από τα περισσότερα μη Ιαπωνικά μαχαίρια και ανάμεσα στα σκληρότερα μαχαίρια στην κατηγορία τιμής τους. Η μεγάλη σκληρότητα κάνει το μαχαίρι να διατηρεί την κόψη του περισσότερο και φυσικά να κόβει καλύτερα.

Τα μαχαίρια Chef type 301 είναι μεν προϊόν μαζικής παραγωγής, όμως το ακόνισμα τους γίνεται με το χέρι από ειδικευμένους τεχνίτες και η ποιότητα ελέγχεται ένα προς ένα και όχι δειγματοληπτικά. Επίσης άξιες αναφοράς είναι οι εξής εργονομικές καινοτομίες που είναι αποτέλεσμα της σχεδιαστικής παρέμβασης της Porsche Design.

·         Εργονομική λαβή η οποία δίνει σταθερό κράτημα και επιτρέπει στο μαχαίρι να στέκετε στον πάγκο όρθιο χωρίς η λεπίδα να ακουμπάει κάτω.

·         Μεταλλική ασφάλεια (είναι η μπίλια στην μέση του μαχαιριού) η οποία ορίζει το σωστό σημείο που πρέπει κάποιος να πιάνει το μαχαίρι.

·         Μονοκόμματη κατασκευή από μασίφ ατσάλι όπως φτιάχνονται και πολλά ιατρικά εργαλεία. Έτσι δεν υπάρχουν κομμάτια άλλου υλικού για να χαλάσουν ή να ξεκολλήσουν. Παράλληλα το μαχαίρι είναι πιο υγιεινό στην χρήση του, καθώς καθαρίζει ευκολότερα διότι δεν υπάρχουν εσοχές μεταξύ χερουλιού και λεπίδας παρά μόνο λείες επιφάνειες.

Επειδή όμως κανένα μαχαίρι δεν μένει κοφτερό για πάντα, στην επιλογή ενός τέτοιου εργαλείου έχει σημασία και η ευκολία ακονίσματος όταν αυτό χρειαστεί. Τα type 301 όπως άλλωστε και τα περισσότερα εξειδικευμένα μαχαίρια δεν ακονίζονται με τις κλασσικές μεταλλικές βέργες ακονίσματος, διότι απλά είναι πολύ σκληρά. Έτσι η Chroma διαθέτει ειδικές πέτρες ακονίσματος  για τα type 301, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε και μεταλλικούς “οδηγούς” που τοποθετούν το μαχαίρι στην κατάλληλη γωνία με την πέτρα και κάνουν το ακόνισμα εύκολη υπόθεση για τον καθένα.

Τα type 301 είναι ανάμεσα στο πιο ξεχωριστά μαχαίρια Chef που κυκλοφορούν στην αγορά και θα ικανοποιήσουν όχι μόνο με το άψογο Design τους αλλά και με την προσεγμένη εργονομία και υψηλή τους απόδοση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.