Αρχική Τεχνολογία Ηχεία BeoLab 12 από την Bang & Olufsen.

Ηχεία BeoLab 12 από την Bang & Olufsen.

by Andreas Rekopoulos
BeoLab 12

Η Bang & Olufsen παρουσίασε προσφάτως τα εντυπωσιακά ηχεία BeoLab 12, τα νέα ηχεία της διάσημης Δανέζικης εταιρίας σχεδιάστηκαν από τον David Lewis και ξεχωρίζουν για το άψογο Design και την υψηλή τεχνολογία τους.

Το Design των BeoLab 12 συνδυάζει την υψηλή απόδοση με τις μικρές διαστάσεις και την ευελιξία τοποθέτησης, ενώ παράλληλα η πρόσοψη από  βουρτσισμένο αλουμίνιο δείχνει πραγματικά εντυπωσιακή. Προσωπικά μου αρέσει ιδιαίτερα η μινιμαλιστική αισθητική των νέων ηχείων της Bang & Olufsen. Το σχήμα τους θυμίζει έντονα μοντέρνο γλυπτό και έχει κάτι από την διακριτική κομψότητα των θρυλικών BeoLab 8000, μια κομψότητα που νομίζω είχε χαθεί με τα κωνικού σχήματος ογκώδη, BeoLab 5 και BeoLab 9. Περισσότερες τεχνικές πληροφορίες στην συνέχεια του άρθρου.

Τα BeoLab 12 είναι φτιαγμένα για τοποθέτηση σε τοίχο και προορίζονται κυρίως για εφαρμογές Home Cinema αλλά και ως συνοδευτικά ηχεία για τις νέες τηλεοράσεις BeoVision. Κάθε ηχείο διαθέτει 3 ενισχυτές ICEpower, έναν 80W για τα πρίμα, έναν 80W για τα μεσαία και έναν δικάναλο 2 X 160W για τα μπάσα. Για τα μπάσα φροντίζουν δύο επίπεδες μεμβράνες τύπου “Coscone” των 6.5 ιντσών , για τα μεσαία ένας κώνος αλουμινίου των 2 ιντσών και για τα πρίμα ένα tweeter ¾ της ίντσας με τεχνολογία Acoustic Lens Technology. Η συγκεκριμένη τεχνολογία προβάλει τον ήχο σε εύρος 180ο μοιρών, έτσι βοηθάει στην σωστή διασπορά του ήχου ώστε να γεμίσει ακόμη και τα “νεκρά σημεία” του δωματίου.

Παρά το μικρό μέγεθος του το νέο BeoLab 12 είναι ένα πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο ηχείο. Τα διπλά subwoofer είναι τοποθετημένα ώστε να κοιτάνε προς τον τοίχο, ο κώνος για τα μεσαία βρίσκεται πίσω από της 939 προσεκτικά τοποθετημένες τρύπες στην πρόσοψή του ηχείου, ενώ το tweeter είναι το περίεργο εξόγκωμα στην άκρη του ηχείου. Το ηχείο μπορεί να τοποθετηθεί με δύο τρόπους, είτε με το tweeter επάνω είτε με το tweeter κάτω και δείχνει εξίσου εντυπωσιακό και στις δύο περιπτώσεις.

Τέλος τα ηχεία διαθέτουν και μια σειρά από τεχνολογίες της Bang & Olufsen που βελτιστοποιούν την απόδοση των μικρών αυτών κομψοτεχνημάτων. Συγκεκριμένα τα BeoLab 12 διαθέτουν Room adaptation (το ηχείο προσαρμόζεται στο μέγεθος του χώρου που τοποθετείται), Thermal protection (προστασία από υπερθέρμανση), Line sense auto switch on/off (έλεγχος της λειτουργίας των ηχείων από άλλες συσκευές B&O) καθώς και Adaptive Bass Linearisation (ABL) που βελτιώνει την γραμμικότητα των μπάσων.

Με τα BeoLab 12 φαίνεται ότι η  B&O παρουσίασε μετά από αρκετό καιρό ένα προϊόν που να εντυπωσιάζει σε όλα τα επίπεδα, χρηστικότητα, σχεδιασμό, ποιότητα και τεχνολογία. Τα BeoLab 12 αναμένονται στους αντιπρόσωπους της B&O από τον ερχόμενο Μάρτιο. Τελική τιμή δεν έχει ανακοινωθεί, όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα κοστίζουν περίπου 3000€ το ζευγάρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.