Αρχική Home Decor Σύστημα φωτισμού Kao της Artemide Architectural.

Σύστημα φωτισμού Kao της Artemide Architectural.

by Andreas Rekopoulos

Το σύστημα φωτισμού Kao είναι σχεδιασμένο από τον Γάλλο σχεδιαστή Bruno Houssin για λογαριασμό της Ιταλικής Artemide. Ανήκει στην σειρά προϊόντων Artemide Architectural και δεν είναι ένα φωτιστικό συγκεκριμένου σχήματος, αλλά μια πλατφόρμα δημιουργίας άπειρων σχημάτων και σχεδίων σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε χώρου.

Το Design του είναι εμπνευσμένο από την φύση και συγκεκριμένα από τις διακλαδώσεις των δέντρων και των φυτών, όπως τα φυτά έτσι και το Kao μπορεί να αποκτήσει αμέτρητες διακλαδώσεις σε σχεδόν οποιαδήποτε γωνία και να επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες φωτισμού οποιουδήποτε χώρου. Το Design του Kao συνδυάζει δύο φαινομενικά ασύμβατες έννοιες, τον μινιμαλισμό με την πολυπλοκότητα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει απίστευτη ευελιξία διαμόρφωσης. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Red Dot Design Award στην πιο σημαντική κατηγορία βραβείων, την Best of the Best.

Τα δομικά στοιχεία του συστήματος είναι αλουμινένιοι σωλήνες με τετράγωνη διατομή, οι οποίοι μπορούν να ενωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, σχηματίζοντας έτσι πολύπλοκα τρισδιάστατα σχέδια. Οι λεπτοί σωλήνες διαμέτρου μόλις τεσσάρων εκατοστών προσφέρονται είτε με επαφές Τ16 που φιλοξενούν μακρόστενες λάμπες φθορισμού, είτε ως απλά συνδετικά στοιχεία χωρίς καθόλου λάμπα. Το Kao μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους, ως επιτοίχιο φωτιστικό (όπως στην φωτογραφία) ή ως κρεμαστό φωτιστικό με ανάρτηση από το ταβάνι.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του φωτιστικού Kao είναι ότι, λόγω της τετραγωνικής διατομής των κομματιών του, το φως μπορεί να κατευθυνθεί προς οποιαδήποτε γωνία δημιουργώντας έτσι ατμοσφαιρικό φωτισμό. Για παράδειγμα σε τοποθέτηση τοίχου τα φώτα μπορούν να στραφούν προς τον τοίχο κάνοντας αντανάκλαση ή προς τα έξω δημιουργώντας άμεσο φωτισμό.

Η απλή αρχιτεκτονική του φόρμα το κάνει επίσης κατάλληλο για δημιουργία εικαστικών παρεμβολών με φώς. Θα μπορούσαν δηλαδή να φτιαχτούν συγκεκριμένα ή αφηρημένα σχέδια, ακόμη και σε μέγεθος πολλών μέτρων, δημιουργώντας ένα φως-έργο τέχνης.

Στην ουσία το σύστημα φωτισμού Kao είναι μια πλατφόρμα δημιουργίας και η επιτυχία του σχεδίου έγκειται στην τεράστια ευελιξία συνένωσης των κομματιών και στην μικρή διατομή τους, η οποία είναι ανάλαφρη στο μάτι επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη μεγάλων κατασκευών χωρίς να συνωστίζεται ο χώρος. Το Kao προσφέρεται σε λευκό χρώμα ή στο χρώμα του αλουμινίου και δέχεται λάμπες φθορισμού ισχύος 24W ή 54W. Η κοστολόγηση της κατασκευής γίνεται κατόπιν παραγγελίας, ανάλογα με το μέγεθος και τον τρόπο στήριξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.