Αρχική Σπίτι & Design Απολιθωμένα τραπέζια από το Studio Nucleo.

Απολιθωμένα τραπέζια από το Studio Nucleo.

by Andreas Rekopoulos

Η καλλιτεχνική ομάδα Studio Nucleo παρουσιάζει μια συλλογή από τραπέζια έργα τέχνης που αναπαριστά την υπόσταση και την ιστορία του μετάλλου ως υλικού.

Η σειρά φέρει την ονομασία METALS και αποτελείται από 5 τραπέζια φτιαγμένα από διαφορετικά είδη μετάλλου. Κάθε τραπέζι εκπροσωπεί και μια ιστορική περίοδο της οποίας η ταυτότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την χρήση του εκάστοτε μετάλλου. Έτσι μέσα από κάθε κομμάτι της σειράς οι καλλιτέχνες ταξιδεύουν τον θεατή και σε μια διαφορετική ιστορική περίοδο, την εποχή του χαλκού, του μπρούτζου και του σιδήρου. Η διαδικασία παλαίωσης των κομματιών αναπαριστά το πέρασμα του χρόνου και την σμίλευση του υλικού σε κάτι διαφορετικό, νέο. Μια διαδικασία όπου το παλιό καταστρέφεται και αλλάζει υπόσταση, από ένα άρτιο κομμάτι μετάλλου σε ένα «απολίθωμα» με την δική του ξεχωριστή ομορφιά.

Οι εποχές του μετάλλου έχουν καθορίσει την μορφή της ανθρώπινης ιστορίας. Σε κάθε εποχή η δημιουργία όπλων, εργαλείων και άλλων αντικειμένων από το εκάστοτε είδος μετάλλου όριζε σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες ενός πολιτισμού.  Η δεξιότητα και οι τεχνικές δυνατότητες των μεταλλουργών της εποχής αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα για την απόδοση του εργατικού δυναμικού που χρησιμοποιούσε εργαλεία, αλλά και για την έκβαση μια στρατιωτικής σύρραξης.

Το Studio Nucleo αποδίδει φόρο τιμής στην εξελικτική ιστορία του ανθρώπου χρησιμοποιώντας το μέταλλο ως πρώτη ύλη και υπενθυμίζοντας την σημασία του στην πορεία της εξέλιξης.

Η καλλιτεχνική ομάδα Studio Nucleo έχει έδρα το Τορίνο και είναι μια δυναμική ομάδα καλλιτεχνών υπό την καθοδήγηση του  Piergiorgio Robino. Η δουλειά τους έχει εκτεθεί κατά καιρούς σε μερικά από τα πιο καταξιωμένα μουσεία τέχνης του κόσμου όπως ενδεικτικά:

Ιταλία (Fondazione Re Rebaudengo2009)
Γαλλία (Centre Georges Pompidou, Paris 2004)
Βέλγιο (Pierre Berge and Associates, Brussels, 2008)
Ισπανία (Marco Museum of Contemporary Art, Vigo, 2005 )
Γερμανία (Gabrielle Ammann Gallery, Köln, 2013)
Βραζιλία (Museu Nacional do Conjunto Cultural da República, Brasília, 2008)
Δανία (ID Forum, Horsens, 2006)
ΗΠΑ (Carnegie Museum of Art, Carnegie 2004; Chelsea Art Museum, New York, 2004;  Walker Art Center, Minneapolis, 2003)

Η ομάδα είναι πολυδιάστατη και ιδιαίτερα ενεργή σε πολλούς τομείς όπως design αντικειμένων, μοντέρνα τέχνη, καθώς και αρχιτεκτονική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.