Αρχική Αρχιτεκτονική Ένα πρώην πυρηνικό καταφύγιο μετατρέπεται σε γραφεία από τους Albert France-Lanord Architects.

Ένα πρώην πυρηνικό καταφύγιο μετατρέπεται σε γραφεία από τους Albert France-Lanord Architects.

by Andreas Rekopoulos

Με την πρώτη ματιά το οίκημα της φωτογραφίας μοιάζει με το αρχηγείο κάποιου σατανικού εγκεφάλου από ταινία του σινεμά, που επιθυμεί να κατακτήσει τον κόσμο.

Όμως στην πραγματικότητα είναι τα γραφεία της Σουηδικής εταιρίας Bahnhof η οποία ασχολείται με την παροχή συνδέσεων και υπηρεσιών  internet. Το έργο είναι δουλειά του αρχιτεκτονικού γραφείου Albert France-Lanord Architects και βρίσκεται στην Στοκχόλμη. Ο χώρος βρίσκεται κάτω από το πάρκο Vita Berg σε βάθος 200 μέτρων κάτω από την γη και είναι πρώην πυρηνικό καταφύγιο από την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Με την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης που σήμανε και την λήξη του ψυχρού πολέμου το καταφύγιο έπεσε σταδιακά σε αχρηστία και η Σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να το πουλήσει. Η ιδανική του τοποθεσία οδήγησε την εταιρία Bahnhof να το αγοράσει και ανέθεσε στους Albert France-Lanord Architects να διαμορφώσουν τον χώρο. Το υπόγειο τοπίο περιβάλλεται από πετρώματα φυσικού γρανίτη και στεγάζει γραφεία, καθώς και 8000 servers. Το βασικό σκεπτικό της διαρρύθμισης ήταν τα πετρώματα να αντιμετωπιστούν ως ζωντανός οργανισμός και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αισθητική του χώρου. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και προσωπικά ο συνδυασμός σπηλαίων και φυτών μου θυμίζει λίγο το ντεκόρ της ταινίας “Ταξίδι στο κέντρο της Γής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.