Αρχική Σπίτι & Design Ακρυλικό βάζο Flower Vase #3 του Shiro Kuramata.

Ακρυλικό βάζο Flower Vase #3 του Shiro Kuramata.

by Andreas Rekopoulos
Acrylic Flower Vase by Shiro Kuramata & Ishimaru co.ltd

Με ένα σχέδιο που έχει πλέον αναδειχθεί σε έργο τέχνης το ακρυλικό βάζο Flower Vase #3 του Shiro Kuramata ξεχωρίζει. Αποτελεί κομμάτι της μόνιμης συλλογής του ΜoMA της Νέας Υόρκης, του μουσείου σύγχρονης τέχνης του Τόκιο, του μουσείου τέχνης της Ινδιανάπολης, καθώς και πολλών άλλων μουσείων παγκοσμίως. Σχεδιάστηκε το 1989 από τον διάσημο Ιάπωνα σχεδιαστή και κατασκευάστηκε από την Ishimaru co. Ltd.

Ο Shiro Kuramata ήταν ενθουσιώδης οπαδός του ακρυλικού γυαλιού και αγαπούσε να δουλεύει με χρωματιστά ακρυλικά κομμάτια. Από την αγάπη του αυτή γεννήθηκε και η σειρά των ακρυλικών βάζων Flower Vases, μοναδικών έργων τέχνης σχεδιασμένων βάση των αρχών του σύγχρονου βιομηχανικού design. Ο διαφανής όγκος τέμνεται από δυναμικές ευθείες γραμμές, οι οποίοι είναι οι γυάλινοι σωλήνες που θα φιλοξενήσουν το λουλούδι. Το οπτικό αποτέλεσμα, είναι καθαρό, αφαιρετικό και πρωτοποριακό για την εποχή του. Η συλλεκτική αξία του Flower Vase #3 είναι δεδομένη, σύντομα μετά την παύση της παραγωγής του έγινε αδύνατο να βρεθεί και η αξία του σε δημοπρασίες ανά τον κόσμο εκτοξεύθηκε, με αποκορύφωμα την πώληση ενός κομματιού για 200.000$ το 1993.

Το ακρυλικό βάζο Flower Vase #3 τονίζει την ευφυΐα του σχεδιαστή του ο οποίος εκμεταλλεύτηκε έξυπνα τις ιδιότητες του ακρυλικού γυαλιού. Ενώ στην ουσία το αντικείμενο αυτό αποτελεί έναν καθαρό και στατικό όγκο, η διαφάνεια, είτε απόλυτα καθαρή είτε με έναν ελαφρύ χρωματισμό, το κάνει να μοιάζει σαν να ίπταται και να είναι ιδιαίτερα ελαφρύ.

Υπάρχει όμως και άλλη μία εξύψωση του μίνιμαλ σαν concept. Στην ακινησία του βάζου προστίθεται το ζωντανό μεμονωμένο άνθος. Η σχέση τους είναι καθαρή, αγνή, με απόλυτη διαφάνεια, ενώ τονίζεται ο συμβολισμός του ενός άνθους των απέριττων λεπτομερειών πάνω στο απόλυτα αφαιρετικό, σχεδόν συμβολικό, ακρυλικό βάζο. Και όλα αυτά πραγματοποιούνται σε μία ατμόσφαιρα που μεταβάλλεται χάρις στο παιχνίδι του φωτός με την διαφάνεια του βάζου και τους χρωματισμούς του.

Στο σύνολο του, το ακρυλικό βάζο του Shiro Kuramata, μοιάζει ανάλαφρο, φρέσκο ακόμη και μετά από δεκαετίες από τη δημιουργία του, μια μικρή αποθέωση του μινιμαλισμού στο βιομηχανικό design.

O Shiro Kuramata υπήρξε ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σύγχρονους Ιάπωνες καλλιτέχνες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δουλειάς του αποτελεί το είδος των υλικών που χρησιμοποιεί, τα οποία αποτελούν συνηθισμένα στη βιομηχανία υλικά, όπως ατσάλινο σύρμα και ακρυλικό γυαλί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.