Αρχική Τέχνη Καλλιτεχνικές αεροφωτογραφίες από την Γερμανίδα εικαστικό Katrin Korfmann.

Καλλιτεχνικές αεροφωτογραφίες από την Γερμανίδα εικαστικό Katrin Korfmann.

by Andreas Rekopoulos
Katrin Korfmann Photography

Η Γερμανίδα εικαστικός και φωτογράφος Katrin Korfmann παρουσιάζει εντυπωσιακές καλλιτεχνικές αεροφωτογραφίες απαθανατίζοντας ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες μαζικού χαρακτήρα.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους αεροφωτογράφισης, η Korfmann δεν τραβά τις εικόνες της από αεροπλάνο, αλλά από γερανούς και σκαλωσιές. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, τοποθετεί την κάμερά της σε τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο. Αφού φωτογραφίσει το θέμα της εκατοντάδες φορές, από διαφορετικές οπτικές γωνίες σε διάφορες φάσεις της ημέρας, η Korfmann συνθέτει τις φωτογραφίες της για να δημιουργήσει την τελική εικόνα. Επεξεργάζεται τις σκιές και τον χρόνο έκθεσης των αρνητικών της για να μας δώσει την εντύπωση ότι όλα συνέβησαν σε μία στιγμή. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και σε δύο ή τρεις μήνες ενώ συνδυάζονται 500 ως 2.500 λήψεις.

“Κοιτώντας από ψηλά, όπως τα πουλιά, βλέπουμε όλους τους ανθρώπους ίδιους”, τονίζει η Korfmann, “Σκοπός μου είναι να  δημιουργήσω δύο διαστάσεις: μία κοιτώντας από μακριά και μία από πολύ κοντά”. Στις ιδιαίτερς αεροφωτογραφίες της συναντάμε ανθρώπους σε κίνηση, επάνω σε μονοχρωματικές επιφάνειες. Είναι τόσο μικροί σε κλίμακα κι όμως τόσο λεπτομερείς στην απόδοσή τους. Οι εικόνες της Korfmann δίνουν στον θεατή μία εξελιγμένη όραση και μετατρέπουν τον οφθαλμό σε φωτογραφικό φακό. Ο θεατής  μπορεί να εστιάσει και να παρατηρήσει από κοντά τις σκηνές σαν να κάνει zoom in και ταυτόχρονα από πολύ μακριά σαν να κάνει zoom out. Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος συστέλλεται και ενώ όσα βλέπει ο θεατής συνέβησαν μέσα σε ώρες και μέρες παρουσιάζονται σαν μία στιγμή.

Οι δημόσιοι χώροι συνάθροισης, οι δρόμοι των μεγαλουπόλεων και γενικά τα περιβάλλοντα που καταδεικνύουν την μαζικότητα των ανθρώπινων κοινωνιών, είναι πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την Korfmann. Ο άνθρωπος μετατρέπεται σε ένα εικαστικό μέσο, χάνοντας την ατομικότητα και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, από υποκείμενο μετατρέπεται σε αντικείμενο.

Η Katrin Korfmann μεγάλωσε στο Βερολίνο και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην Kunsthochschule Berlin και εν συνεχεία Φωτογραφία στην Ακαδημία Rietveld του Άμστερνταμ. Με πολλές διακρίσεις και βραβεία στο ενεργητικό της (Radostar Prize (CH) in 2012, Prix de Rome (NL) in 2003 (category of Art in Public Space 2nd), Mama Cash Award (NL) in 2000 and Esther Kroon Award (NL) in 1999) η Korfmann εκθέτει το έργο της σε μουσεία, γκαλερί και εναλλακτικούς εκθεσιακούς χώρους, εντός και εκτός Ολλανδίας.

μουσεία, γκαλερί και εναλλακτικούς εκθεσιακούς χώρους, εντός και εκτός Ολλανδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.